Sarkozy i botten

Sarkozy i botten 150 150 Tomas Lindbom

Nu ler inte Nicolas Sarkozy när han tar del av opinionsmätningarna kring sin person och ställning i politiken. Det går utför och den senaste mätningen ger presidenten de sämsta siffrorna under hela mandatperioden. Tre år har gått sedan den glansfulla valsegern i maj 2007 och två år återstår till nästa val. Bara var fjärde fransman tycker att han lyckats som president. Två av tre säger att hans mandatperiod så här långt varit ett misslyckande.

De franska väljarna har i denna mätning också fått svara på frågor varför de dömer ut Sarkozy så hårt. Den häftigaste kritiken riktas mot hans brist på resultat i politiken. Det är inget nytt problem för honom. Som inrikesminister dundrade han om slöddret i förorterna men inget hände. Han spred missmod bland invandrarna och engagerade möjligen någon polisman att slå lite extra mycket med batongen.Däremot inga synliga resultat i någon riktning egentligen. Samma sak visar sig nu inom den ekonomiska politiken. Trots en viss stramhet i sättet att tackla den svåra ekonomiska krisen har han i praktiken inte lyckats att genomföra några stora reformer och reformerna han genomfört har knappast avsatt några positiva spår. Skattesänkningarna och neddragningarna i den offentliga sektorn har inte lett till att landet sprudlar särskilt mycket av entreprenöranda och goda privata initiativ. Det mesta är sig ganska likt. Visst går det att skylla allt på krisen men lite borde ändå ha märkts.

Stark kritik riktar de franska väljarna i undersökningen mot hans närvaro i media och även mot hans personliga stil i allmänhet. Fransmännen är konservativa och vill gärna ha en värdig president. De har fått en hyperaktiv man som inte inger den respekt och förtroende som många vill se och uppleva.

Sarkozy utnyttjar media för sina egna syften. Det gör alla presidenter utan undantag. Sarkozy har placerat flera av sina vänner på topposter. Den privata TV-kanalen Tf1 gynnas. Där har han sina vänner. Public service-kanalerna som ägs av staten (France Television) har blivit av med sin reklam på kvällarna och nu förs resonemang i regeringskretsar om att också reklamen på dagtid ska tas bort. France Television blir av med ekonomiska resurser som inte ersätts av statliga bidrag. Många misstänker att delar av statliga televisionen snart kommer att säljas ut. Samma privata intressen som styr Tf1 kan då lägga beslag på fler kanaler och det gynnar högerpartierna i politiken. Ett slags berlusconifiering av TV-mediet är ingen otänkbar utveckling om Sarkozy får fem år till som president.

Sarkozys egna väljare vill ändå se honom som högerns kandidat vid valen 2012. I hela väljarkåren rycker flera vänsterkandidater fram som alternativ. Paris borgmästare Bertrand Delanouë leder knappt före Internationella valutafondens chef, förre finansministern Dominique Strauss-Kahn. Socialistpartiets nuvarande generalsekreterare Martine Aubry kommer först på tredje plats. Men det är jämnt mellan dessa kandidater och mätningen här gäller alla fransmän. Strauss-Kahn kommer högt när också högerns väljare får ta ställning till en vänsterkandidat. Bland socialistväljarna är han inte lika populär och här finns förutom Aubry också Ségolène Royal att tillgå. Spekulationerna om troliga presidentkandidater 2012 kommer att fortsatta och bara intensifieras ju mer vi närmar oss valdagen. Frankrike är verkligen ett land där politik är viktigt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.