Socialisternas primärval angår medelklassen

Socialisternas primärval angår medelklassen 150 150 Tomas Lindbom

Det råder en febril aktivitet i toppen av det franska socialistpartiet under veckan mellan de två valomgångarna. Primärvalet avgörs på söndag när en av de två slutkandidaterna, Francois Hollande och Martine Aubry, ska koras som segrare. Men vilka röstar och kommer samma väljare att rösta igen? Och vad gör Arnaud Montebourg, den tredje mannen i dramat.

Primärvalets första omgång blev en seger för demokratin, säger socialisterna. Drygt 2.5 miljoner fransmän gick till valurnorna. Troligen är flertalet medlemmar eller sympatisörer med Parti Socialiste. Däremot tror politiska analytiker att en stor del av Arnaud Montebourgs röster kom från väljare med sympatier för partier och grupper till vänster om PS. Det är också helt i sin ordning. Socialistpartiet bjöd in alla väljare med vänstersympatier. Detta primärval skulle få en bred förankring inom vänstern och den slutliga kandidaten skulle kunna förena hela vänstern och gärna en del av mitten för att också därmed ge majoritet i det slutliga slaget om presidentmakten.

Det är också troligt att en del mittenväljare och även väljare på högerkanten deltagit även om det på den kanten troligen rör sig om ett färre antal. En del mittenväljare anses ha röstat på Manuel Valls som leder den mest högerinriktade falangen inom PS.

Uppenbarligen har Ségolène Royal förlorat det stöd bland vanliga socialistväljare som hon skaffade sig inför presidentvalet 2007 då hon vann den interna medlemsomröstningen inom PS mot bland andra Dominique Strauss-Kahn. Hon bedömdes inte som en tillräckligt stark utmanare till Nicolas Sarkozy i valet 2012. Hon kunde inte heller mobilisera de vanliga människor som har sett henne som det enda alternativet till Sarkozy. Förmodligen har många av hennes gamla väljare valt sofflocket i stället för valbåset denna gång. Med tårar i ögonen erkände hon sitt misslyckande inför tevekamerorna i söndags kväll.

Nu kommer också analyserna av vilka samhällsgrupper  som deltagit i primärvalet. Det är uppenbart att medelklassen dominerar. I valdistrikt med folklig dominans har röstandelen varit betydligt lägre. Medelklassen bär upp socialistpartiet och vänstern. Det är förstås ett bekymmer och det erkände också partiets tillförordnade generalsekreterare Harlem Désir i gårdagens stora tevedebatt efter primärvalet.

Paris domineras i dag av medel- och överklassen. Väljarandelen var drygt 13 procent  i huvudstaden mot 5 procent i landet som helhet. Här bor en medveten vänsterorienterad medelklass som tjänar bra och bland annat har röstat fram socialisten Bertrand Delanouë till borgmästarämbetet. Majoriteten röstar rött i Paris men staden är delad. Den västra delen är blå och den östra röd. Socialisterna, visar det sig i analys av söndagens primärval, är lika delade. I västra Paris segrade Francois Hollande, i den östra delen Martine Aubry. Arnaud Montebourg var också betydligt starkare i den östra delen av staden.

Arnaud Montebourg befinner sig nu i guldsits. Han meddelade i tevenyheterna igår kväll att han kommer att sända ett brev till båda slutkandidaterna med frågor om hur de ställer sig i hans hjärtefrågor. Beroende på deras svar kommer han att bestämma vilken av kandidaterna han stöder i den andra valomgången. Han har ett starkt mandat, 18 procent i söndags, som han nu utnyttjar maximalt.

Vilka kommer att rösta på söndag? Ingen vet. Det är öppet för spekulationer. Det är egentligen helt omöjligt att i dag kora en segrare. Hollande fick ett försprång i söndags mot Aubry på 8 procent men det kan vara ett helt värdelöst försprång om väljarkåren har ändrat karaktär till andra valomgången. Kommer Montebourgs väljare att ens gå till urnan? Kommer Hollande att kunna mobilisera fler mittenväljare som vill ha en ny president men inte önskar sig en Martine Aubry med en halv fot i den rödare delen av socialistpartiet? Frågorna är alltså fler än svaren. Det  blir en rysare att följa valet på söndag kväll.

Leave a Reply

Your email address will not be published.