Stora högerframgångar i franska departementsvalen

Stora högerframgångar i franska departementsvalen 150 150 Tomas Lindbom

UMP, den franska högern, och dess allierade, centergruppen UDI, får stora framgångar i de franska valen till departementen. Idag genomfördes den andra valomgången och enligt ännu preliminära uppskattningar har UMP-UDI fått majoritet i  mellan 66 och 71 departement medan vänstern kan räkna med majoritet i 27-31. Nationella fronten gör stora inbrytningar med ett hundratal styrelseposter i olika departement men kommer sannolikt inte att få ordförandeposten i något av dem.

Valet blev alltså som väntat en seger för den republikanska högern. Segern blev snarare större än väntat. Allt pekar på att UMP-UDI besätter ordförandeposten i närmare 70 procent av departementen. Socialisterna som i bästa fall får ordförandeposten i trettio departement förlorar då makten  i förhållande till förra valet i omkring trettio departement.

Denna förvandling av den franska politiska kartan från rött till blått måste förklaras med i första hand ett stort missnöje hos stora väljargrupper med regeringens nationella politik. Det har också varit en valrörelse där vänsterns splittring visat sig i all sin ömklighet. President Hollande och hans regering har orienterat sig i socialliberal riktning under sina två och ett halvt år vid makten och i denna omorientering har den övriga vänstern vägrat att följa med. Stora delar av Socialistpartiets gräsrötter känner inte heller igen sig i en del av de förslag som Hollande och premiärminister Valls presenterat. Lättnader för företagen har av många inom vänstern ansetts gå för långt och löntagarna har lämnats i sticket.

Vänstern är mer oenig än på länge. Många vänsterväljare har säkert stannat hemma i protest mot ”sin” regering och en del har förmodligen röstat på UMP-UDI men framförallt på  Nationella fronten istället. Frågan är hur Hollande ska kunna återskapa en enighet inom vänstern fram till nästa presidentval. Redan ikväll rasar flera socialistiska ledare framför tv-kamerorna. Särskilt premiärminister Manuel Valls kommer under de närmaste dagarna garanterat att utsättas för en kaskad av hårda ord från en stor del av hans partivänner på nationell och regional nivå. Många kommer att kräva en vänstersväng i regeringspolitiken, något som Valls omöjligen kan acceptera. Några smärre justeringar av hans politik kan säkert skönjas udner den närmaste tiden men en omorientering av politiken vore självmord för hans och presidentens trovärdighet och dessutom leda till en kris i förhållande till Bryssel och Berlin.

UMP-UDI har segrat mer på grund av missnöje med nuvarande regeringen än av egen kraft. Högern presenterar inget samlat alternativ. Denna storseger i kväll kan förefalla lovande för Nicolas Sarkozy med tanke på hans ambitioner att bli vald en andra gång som president vid valet 2017. Men då krävs att hans koalition presenterar ett trovärdigt alternativ och att ekonomin fortsätter att vara svag i Frankrike. Det är fortfarande långt till maj 2017.

Nationella fronten skaffar sig en rad styrelseposter i olika departement. Partiet har gjort ett bra val. Bedömare i Paris räknar med att det kan bli lättare för partiet att skaffa majoritet i en eller två regioner när det blir så kallade regionval i tretton regioner i slutet av året. Nationella fronten har genom departementsvalet konsoliderat sin ställning som landets andra politiska kraft efter UMP-UDI.

3 comments
  • Niklas

    Vill bara säga tack för din utmärkta blogg och analys av den franska inrikespolitiken. Ovärderlig när jag försöker följa med i den franska debatten.

  • Tyrgils Saxlund

    Instämmer i berömmet.
    Några kommentarer till valet: jag tycker givetvis att det är trevligt med en rejäl högerframgång. Jag kan notera att i mina gamla ”hemtrakter” Alpes-Maritimes stod slutstriderna mellan Högern och FN med stora högerframgångar. Kul!
    Valdeltagandet var naturligtvis jämförelsevis lågt även om intresset för detta val var större än vanligt. Man måste dock komma ihåg att valdeltagande i majoritetsvalsystem tenderar att vara lägre än i den typ av valsystem vi har i Sverige. Naturligen därför att väljarnas val är mera begränsat. I Frankrike har man valt system för att landet inte skall bli omöjligt att regera. Det är det ju i och för sig ändå.
    Tomas kommentar att Högern inte vinner p g a egna förtjänster utan på grund av regeringens brister stämmer nog i och för sig. Nu är det en kommentar man alltid kan ge när en opposition vinner ett val. När svagheten hos en regering blir alltför påtaglig vinner oppositionen. Huruvida fransk höger är riktigt så usel som Tomas vill göra den tvivlar jag på – man går inte så pass bra om så är fallet. Hur som helst är den knappast sämre än vänstern.
    Nu slipar man knivarna inom vänstern; fortsättningen blir nog underhållande.

Leave a Reply

Your email address will not be published.