Splittring inom franska högern, Les Républicains

Splittring inom franska högern, Les Républicains 150 150 Tomas Lindbom

För en vecka sedan hade Les Républicains, tidigare UMP, återsamling efter sommaren i semesterorten La Baule. Partiledaren Nicolas Sarkozy talade om enighet men det var knappast intrycket som gavs när de tre politiska ledare med divergerande ambitioner möttes och två försvann med tåget fortare än kvickt. Låtsasleken om enighet ska upprättas fram till regionalvalen i december. Därefter lär vi få se en kamp med stålblanka vapen fram till och med primärvalen för partiet nästa höst.

De är flera som har ambitioner att bli presidentkandidat för Les Républicains i valet 2017. Nicolas Sarkozy är vald till partiets ledare men i fransk politik betyder det inte att han automatiskt blir dess presidentkandidat. Primärvalet nästa höst kommer sannolikt att vara öppet precis som  socialisternas primärval 2011. Det innebär att den väljare som säger sig sympatisera med partiet och betalar en avgift på några euro kan rösta. Det är beklagligt för Sarkozy som har ett starkt stöd bland partiets medlemmar men däremot svagare stöd i högerns väljarkår. Han skulle förstås kunna hävda att bara medlemmar bör rösta i ett partiinternt val men då skulle han få kraftig kritik mot sig och förmodligen anses agera  omoraliskt. Primärval ska vara, menar de flesta, en rättighet för alla sympatisörer att delta och alla vet också att en krympande medlemskader aldrig är representativ för ett partis ställningstaganden i aktuella frågor.

Två före detta premiärministrar, Alain Juppé och Francois Fillon, utmanar Sarkozy. De båda ställde upp på en kort fotografering på ett podium tillsammans med Sarkozy. Men de hade bråttom därifrån. När tiden gick påpekade Juppé i en halvhög teaterviskning till Fillon att ”tåget går snart”. De hade bråttom att komma ifrån denna för dem pinsamma uppvisning inför partivännerna där allt regisserades av Sarkozy. Nu försvann de med tåget till andra möten där de bland vänner kunde förbereda sina kampanjer för att bli partiets slutliga presidentkandidat.

Sarkozy har positionerat sig till höger inom Les Républicains. Han driver en hårdare linje i invandrings- och flyktingsfrågan. Han talar gärna om auktoritet och hårda tag mot brottsligheten. Fillon representerar den mer socialkonservativa delen av partiet och Alain Juppé har valt att på senare år inta en mer centerorienterad hållning för att kunna bredda väljarunderlaget och därmed nå den av honom så hett eftertraktade posten som Frankrikes president.

Alain Juppé är stark i väljarundersökningarna. Om det vore primärval i dag skulle han ha goda utsikter att slå Sarkozy. Men den senare sitter på partiapparaten och har en erkänd förmåga att vinna val. Däremot anses Francois Fillon vara chanslös att bli partiets kandidat. En gedigen och påläst politiker som sköter sina uppdrag på ett klanderfritt sätt men hur långt räcker det i ett spel om den politiska makten?

Regionalvalen i december i år blir viktiga för alla partier och dess ledare. Nicolas Sarkozy behöver som partiets nuvarande ledare visa att Les Républicains kan slå Nationella fronten i de viktiga regionerna Provence-Alpes-Côte d´Azur i sydöstra Frankrike och Nord-Pas-De-Calais-Picardie i norr. I dessa två regioner har Nationella Fronten goda utsikter att vinna. Särskilt i PACA i sydöst står striden mellan den republikanska högern och Nationella fronten. En seger här för Nationella fronten med Marine Le Pens systerdotter Marion Maréchal-Le Pen som frontfigur skulle kunna rubba Sarkozys ställning som trolig presidentkandidat för LR.

Så nu vässas alltså knivarna i hemlighet mellan kandidaterna inom LR. Juppé, Fillon och de andra utmanarna  tänker inte bjuda Sarkozy på något som helst understöd inför regionalvalen även om det skulle gå ut över partiets ställning i de olika landsdelarna. Nu gäller det att tänka på sig själv !

Leave a Reply

Your email address will not be published.