Regionala val i Frankrike

Regionala val i Frankrike 150 150 Tomas Lindbom

I dag, söndagen den 14 mars, hålls första omgången av de regionala valen i Frankrike. Tjugosex regioner i Frankrike, inklusive områdena på andra sidan haven, ska få sina råd och välja president. Det är ett av de mellanval som sker i landet mellan de nationella valen. Röstviljan är svag. Färre än 50% av kommer att orka släpa sig till valurnorna. Vänstern ligger bra till och har chansen att ta hem alla regionerna.

Franska val bygger på majoritetsvalsprincipen med två valomgångar. I de regionala valen sker en blandning av majoritetsval och proprotionella val enligt ett system som är komplicerat. Ikväll vet vi vilka listor som fått mest röster och mellan vilka slutstriden står nästa söndag. Listorna som ställs mot varandra i andra valomgången kan innehålla namn från flera av de listor som ställer upp i första valomgången. Det öppnar för samverkan i andra valomgången mellan olika partier som ställt upp med egna listor i första omgången, Det är inte heller en lista som vinner alla platser i de regionala parlamenten utan de fördelas enligt en proprotionell metod.

Många partier  känner sig kallade till den första valomgången. De små partierna ska normalt falla bort eller gå upp i ett starkare partis lista men spänningen ligger i om centern, MoDem, kan vinna i någon enstaka region i slutomgången istället för högern eller om ett mindre vänsterparti eller Nationella Fronten kan snuva någon av de stora partierna, socialisterna och UMP, Sarkozys parti, på en av finalplatserna.

Förra regionalvalet blev en dundersuccé för socialistpartiet. Bara Alsace och Korsika uppnådde en högermajoritet 2004. Ingen tror att högermajoriteten kan förbättra läget i år. Sarkozy ligger dåligt till i alla opinionsmätningar och normalt röstar fransmännen på oppositionen i alla mindre val. Protestgenen är stark i denna befolkning. Socialisterna hoppas därför på att också erövra Alsace och Korsika, normalt svårknäckta nötter för vilken vänsterpolitiker som helst.

I Parisområdet Ile de France toppar UMP med ett av sina starkaste kort, Valerie Pecresse som är högskoleminister i regeringen. Pecresse är en högborgerlig rashäst, stilfull och blond och med hemadress i det förnäma Versailles, sydväst om Paris. Ska hon kunna vinna mot socialisterna som visserligen toppar med en rätt okänd politiker men som ändå surfar på människors missnöje med regeringen? Och i Parisregionen tävlar också trotskisten Olivier Besancenot för det nya antikapitalistiska partiet. Partiet har svag förankring bland väljarna men Besancenot är en mediafigur med starka karisma och kanske kan han blanda sig i striden och i varje fall ställa till det för socialisterna.

Ikväll kl 20 har TV-kanalerna i Frankrike svaret på hur det gått i den första valomgången.

Leave a Reply

Your email address will not be published.