Idrottstokiga Frankrike kammar noll

Idrottstokiga Frankrike kammar noll 150 150 Tomas Lindbom

Det är svårt för ett idrottstokigt land som Frankrike att de egna aktörerna, atleterna, spelarna eller vad de kallas, inte presterar som det anstår en gammal stormakt inom idrotten.

Just nu pågår öppna franska tennismästerskapen på Roland Garros strax utanför Paris. I dag fick den sista franske spelaren respass. Tsonga förlorade inte sin åttondelsfinal utan gav upp på grund av magsmärtor. Nu kommer de franska satirikerna att häckla honom för det. Satirikerna i tidningar och i TV missar aldrig ett tillfälle att avslöja svagheter, även om de är i högsta grad ursäktade.

Roland Garros är en viktig tävling för fransmännen men det är sällan de har spelare i semifinal och final. För närvarande har Frankrike flera duktiga spelare på både herr- och damsidan men det vill sig inte. Spanjorer som Nadal, Verdasco och Almagro går längre här i Paris. Fransyskorna Bartoli och det nya stjärnskottet och kelgrisen Rezaï, den senare med rötter i Iran, når inte heller fram till slutomgångarna på damsidan.

Dessutom regnar det i stort sett varje dag. Det var varmt och soligt de första två speldagarna men därefter har det skvalat mest hela tiden. Roland Garros saknar tak över sin anläggning och inte ens elljus. Det har varit rätt parodiska scener några kvällar när spelet pågått så sent att spelarna knappt sett bollen. Inget bra renommé för de franska tennisarrangörerna.

Fransmännen muttrar alltså över debaclet i de öppna franska tennismästerskapen men oroar sig ännu mer för vad som ska hända med det sargade fotbollslandslaget som nu förbereder sig för det kommande VM-slutspelet i Sydafrika. Under den omtalade och hånade förbundskaptenen Domenechs ledning är det många som tror att les bleus kommer att göra en slät figur i VM. Domenech hånas för att han anses oförmögen att leda laget med alla sina bortskämda superstjärnor. Istället tar han hjälp av andra stjärnor. Förbundskaptenen lär vara böjd att lita till astrologins profetiska anvisningar.

Frankrike har på papperet ett mycket bra lag men om det går lika dåligt i Sydafrika som under kvalet så lär laget inte överleva grundspelet. Domenech kommer under alla omständigheter att få se sig om i stjärnorna efter ett nytt jobb. Laurent Blanc, den gamle landslagsbacken från VM i Frankrike 1998 där laget tog guldmedalj, efterträder Domenech i höst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.