Vem kan stoppa Marine Le Pen?

Vem kan stoppa Marine Le Pen? 150 150 Tomas Lindbom

Harris, ett franskt undersökningsföretag, meddelade i förra helgen att Marine Le Pen av alla kandidater låg i topp i deras senaste mätning av  första valsomgången i kommande presidentval. Om det vore val i dag, är det säkrast att tillägga. Denna uppgift har självfallet spridit oro i det officiella politiska Frankrike. Men finns det då anledning att på allvar oroa sig och vem kan stoppa Marine Le Pen?

Många journalister vänder sig mot vänsterpolitikerna och frågar främst socialistpartiets företrädare varför detta oppositionsparti inte är en mer framgångsrik motkraft till Marine Le Pen i opinionen. Svaren är kända sedan tidigare och journalisterna kan själva dra sina slutsatser: Partiet är splittrat och saknar ett trovärdigt alternativ. Samtidigt finns det en kandidat som i en lika tänkt andra valomgång enligt undersökningsföretaget Harris skulle besegra Marine Le Pen; det är Dominique Strauss-Kahn. Han är förmodligen i dag räddningen mot den eskalerande högerpopulismen i landet. Någon sådan bra motkraft mot Front National däremot inte Nicolas Sarkozy som alltmer kommit att likna en dålig kopia av Marine Le Pens och hennes pappas invandringspolitik.

Dominique Strauss-Kahn representerar en liberalt inriktad socialdemokrati. Han talar om ett socialare Europa. Han vill bekämpa de sociala orättvisorna men han är samtidigt inte mannen som tar ord som socialism och protektionism i sin mun. Flera av hans konkurrenter inom vänstern tror mer på klasskampspolitik – framförallt klasskampsretorik – och regleringar.

Det går uppenbarligen att få stöd i opinionen för en inställning som innebär en kristallklar front mot högerextremism men med ett socialt inriktat marknadstänkande och ett globalt perspektiv på de politiska frågorna.

Svensk socialdemokrati har precis valt en ledare som aldrig varit mantalsskriven någon annanstans än i sin hemstad Oskarshamn. Det behöver naturligtvis inte vara fel i sig fast det är ett faktum som är symboliskt. Mot bakgrund av det svenska socialdemokratiska partiets val av ledare vore det intressant om Frankrikes socialistparti till sin företrädare i presidentkampanjen väljer en man av judisk börd, född i Nordafrika, ständigt resande och med en starkt kosmopolitisk livsföring. Det vore lika intressant om denne man av folket väljs till president och om segern säkras genom att han lockar över en tillräckligt stor andel arbetarväljare från Front National till sin moderna variant av radikal samhällssyn.

Högerextremism bekämpas inte med en blek kopia av samma program som Nicolas Sarkozy erbjuder väljarna. Presidentens siffror dalar och Marine Le Pens stiger. De väljare som hon hämtar från arbetarklassen verkar inte heller lockade av en traditionell socialism i den tappning som nuvarande ledning inom socialistpartiet står för i stor utsträckning.

Svensk socialdemokrati har valt en traditionell politiker till sin ledare. En man som bott hela sitt liv i Oskarshamn. Folklig och allmänt sympatisk i sin framtoning  men med snäva utblickar och ett begränsat politiskt register. Vilka kommer han att attrahera med sin profil och sitt program – hur det nu i detalj kommer att utformas? Hur stark kommer han att vara i en framtida strid med en liberal allians och en främlingsfientlig höger i Sörgårdentappning? Människors politiska val går inte i gamla hjulspår och det kan visa sig att en kosmopolitisk socialdemokrat i Frankrike kan hejda högervågen i sitt land bättre än en småländsk helyllegrabb i Sverige kommer att klara av i sitt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.