Fyllnadsval kan ge Nationella fronten segern

Fyllnadsval kan ge Nationella fronten segern 150 150 Tomas Lindbom

Pierre Moscovici, finansminister i Hollandes första regeringar, har blivit Europakommissionär för finansfrågorna och måste släppa sin plats som folkvald i nationalförsamlingen. Nu sker fyllnadsval i hans gamla valkrets,  i  Doubs, i östra Frankrike och det ser kritiskt ut för hans parti. Nationella fronten vann första valomgången i ett val med lågt valdeltagande och ställs i den andra valomgången mot den nya socialistkandidaten. Högern, UMP, är utslagen.

Doubs ligger vid Jurabergen i Franche-Comté och gränsar till Schweiz. Det är ett område med betydande industrier. I staden Montbéliard finns en fabrik för tillverkning av Peugeot. I denna miljö har den urbane och intellektuelle Pierre Moscovici med sina dyra klockor och välskräddade kostymer och som visat prov på att kunna förföra unga damer med citat ur den franska 1800-talslitteraturen lyckats vinna så många röster att han under flera mandatperioder varit Doubs fjärde valkrets representant i nationalförsamlingen. I valet 2012 segrade han i första valomgången med hela 41 procent.

I likhet med många andra arbetartäta områden i Frankrike har Doubs också anfäktats av de idéer som Nationella fronten representerar. Utan den välkände Moscovici skulle det bli svårt att behålla mandatet härifrån, har många bedömare sagt före valet. Nu visar det sig att framförallt UMP fått problem. Möjligen är detta ett första bevis på att attentaten mot Charlie Hebdo och den judiska matvaruaffären har stärkt regeringens och socialistpartiets ställning visavi högern. UMP har i alla fall inte lyckats knipa andraplatsen i denna folkliga valkrets.

Siffrorna i den första valomgången som genomfördes igår visar att Nationella fronten fick 32,6 procent, Socialistpartiet 28,8 (en minkning alltså från 2012 med cirka 12 procent) och UMP 26,5 procent. Valdeltagandet var mycket lågt: 39,5 procent. Nu stundar en andra valomgång på söndag. Det finns sedan Natonella fronten började stärka sin politiska position på 80-talet en överenskommelse mellan övriga partier att stödja varandra i valomgångar där FN hotar att ta hem ett mandat. UMP har ändrat position sedan valet 2012 och talar nu istället om ni…ni vilket betyder varken… eller, det vill säga ingen röst på vare sig Socialistpartiet eller Nationella fronten.

Vad säger då väljarna, särskilt som den utslagne kandidaten för UMP i Doubs tillhör gruppen av högermän som fortfarande i första hand vill hindra Nationella fronten från politiska segrar? Det är en öppen affär. Vänsterpartiets kandidat har rekommenderat sina väljare att rösta på socialistkandidaten men denna grupp består bara av några procent. Frågan är i övrigt öppen. Hur stor andel av UMP:s väljare kommer att stödja FN? Hur stor del kommer att rösta socialistiskt och hur många kommer att avstå? Eftersom valdeltagandet var lågt och hotet om ett mandat till FN nu är stort kanske också en del av vänsterns soffliggare kommer att mobiliseras och delta i valet på söndag.

Socialistpartiet behöver detta mandat också för att stärka sin parlamentariska ställning. Efter valet 2012 hade partiet egen majoritet i nationalförsamlingen. Den har steg för steg krympt under det dussintal fyllnadsval som genomförts  under de senaste två och ett halvt åren. Endast en gång har socialisterna lyckats erövra ett mandat i ett fyllnadsval. I alla andra val har UMP segrat. Nu har PS 288 av nationalförsamlingens platser och det krävs 289 för att få majoritet.

En seger för FN skulle självfallet spela en stor roll för partiet. De kommer fortfarande bara att ha ett fåtal ledamöter i nationalförsamlingen men symboliskt är det viktigt för detta parti inför kommande regionala val detta år. Det första, val till departementen, sker redan i mars. Attentaten i januari har inte stärkt FN:s ställning. Partiet har kommit vid sidan av den gemensamma manifestation för yttrandefriheten som de stora partierna iscensatt. Nu vann de första valomgången men en seger för socialisterna nu på söndag kan ändå bli en allvarlig broms för FN:s framfart under de senaste åren. Detta fyllnadsval i Doubs fjärde valkrets följs med spänning av alla politiskt intresserade i Frankrike.

Leave a Reply

Your email address will not be published.