Tvivel kring valdeltagandet i vänsterns primärval

Tvivel kring valdeltagandet i vänsterns primärval 150 150 Tomas Lindbom

Det räcker inte med att Socialistpartiet är i kris politiskt. Nu misstänks också oegentligheter i själva valproceduren i den första valomgången av primärvalet i söndags. Över trehundratusen röster kom till natten mellan söndag och måndag och ingen förstod hur det gått till. Misstankar om valfusk är stora.

Den ansvarige för valet förklarade kring kl 21 på söndagskvällen att mellan 1,5 och 2 miljoner röstberättigade hade deltagit i socialisternas primärval och la till att siffran närmade sig 2 miljoner. Eller ”la belle alliance populaire” som det så vackert heter. Det betyder den folkligt vackra alliansen. Nåja, så vackert var det inte när tidningarna på måndagsmorgonen började syna siffrorna för valdeltagandet. Partiledningen hade i förväg förklarat att ett valdeltagande under 1,5 miljoner skulle vara ett misslyckande. Uppenbarligen upptäcktes detta på kvällen. Siffrorna var långt under denna minimisiffra. Enligt vad utomstående journalister och samhällsvetare  antagit la partiledningen helt enkelt till cirka 350 000 röster så att det sammanlagda valdeltagandet utåt skulle presenteras som strax över 1,5 miljoner. Det som gjorde att misstankarna väcktes var att procentsatsen för de sju kandidaterna inte ändrades från söndagskvällens uppgifter baserade på cirka 1,2 miljoner väljare och måndagsmorgonens på drygt 1,5.

Partiledningen misstänks nu för att ha lagt till röster som inte avgivits för att ge skenet av att det fanns ett acceptabelt stort intresse för primärvalet. Högre siffror i valdeltagandet ger ökad styrka åt den kandidat som ska representera partiet i presidentvalet. Så måste partiledningen ha tänkt.

Metoden att fuska var inte så sofistikerad. Det var alltför lätt att avslöja avsikten. Problemet är att detta kastar ett ljus över PS som inte är smickrande. Det. gör att alltfler iakttagare av partiet inser att detta stolta socialistparti nu är svagare än på många decennier. Antalet medlemmar har sjunkit ner mot 50 000. Det är uppenbart att partiet inte klarat av att organisera primärvalet med tillräckligt många valbyråer. Flera tusen färre än högerns primärval lyckades samla i november. Sannolikt har partiet inte tillräckligt många frivilliga som kan driva de 10 000 valbyråer som skulle varit minimum för att få åtminstone 2 miljoner röstande i primärvalet.

Jag beskrev i förra blogginlägget hur partiet splittrats i två delar, en socialliberal och en traditionellt socialistisk. Denna spricka är förmodligen mycket svår att överbrygga, särskilt inför presidentvalet där det finns en kandidat mot mitten, Emmanuel Macron, och en till vänster, Jean-Luc Mélenchon, som står beredda att ta emot alla som flyr partiet. Det handlar inte bara om en väljarflykt. Det kommer att säkerligen handla om en flykt också av socialistpolitiker som oroas över att de inte kan få en säker valkrets för att omväljas till nationalförsamlingen för en ny period. Ett parti vars kandidat kanske kommer på femte plats i den första valomgången av presidentvalet lär inte kunna garantera framgångar ens i liten skala i valet i juni till den folkvalda församlingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.