Fransmännen silar mynt som jorden mellan fingrarna

Fransmännen silar mynt som jorden mellan fingrarna 150 150 Tomas Lindbom

Det är känt att Sverige ligger i täten i världen mot målet att avskaffa kontanterna i hela samhället. Frågan om det är något att vara stolt över eller om det mer präglar en mentalitet som det går att problematisera kring. Fransmännen är mer försiktiga. I Sverige sker i dag bara 15 procent av penningtransaktionerna med kontanter. I Frankrike 50 procent. Så förklaras det i samhällsprogrammet C est dans l´air som ägnade lördagens program åt detta ämne.

Det är känt att fransmän präglas av misstro mot all överhet. Det gäller inte bara staten utan också företag och naturligtvis banker. Egentligen ingen överdriven misstro, mer ett sätt att se saker ur flera perspektiv och inte bara dras med i en närmast euforisk vilja att följa den så kallade teknologiska utvecklingen.

Programmet C ´est dans l ´air var i sitt upplägg reflekterande och mångsidigt i sitt sätt att närma sig ämnet. Experterna i panelen konstaterade hur effektivt det kontantlösa samhället kunde vara, bland annat i bekämpandet av den svarta brottsligheten men också i att skydda anställda i butiker som i dag är utsatta mål för rån och stölder. Det visades också ett reportage från Stockholm om det glassiga Stureplanslivet och människors förtjusning över att inte ha en krona i fickan. ”Mynt väger så mycket”, sa en gammal man och framstod som så där häftigt chic.

Jag får intrycket av att det franska folket är mer delat i uppfattningen om det kontantlösa samhällets förträfflighet. Alla tillhör inte den urbana medelklassen mellan 25 och 65 år. I den franska debatten tas hänsyn till barn vars föräldrar kanske inte vill ge dem kort och mobiltelefoner för att betala godis i affären. Eller de gamla som har svårt att ställa om till en ny form av betalningsmedel. Och andra som finns i utkanten av samhället och som berövats rätten att ha swishkonto och tappat bort sin mobil. Det svenska folkhemmet där alla skulle få vara med verkar allt mer bli ett trefjärdedelssamhälle.

Ganska många fransmän misstror bankernas målmedvetna arbete för att avskaffa kontanterna och därmed slippa tunga kostnader för att hantera mynt och sedlar. Ganska många fransmän vill inte att staten eller bankerna ska han för stor insyn i vilka affärer de gör och med vem. De vill inte bli kontaktade av ett antal resebyråer för att de köpt ett par nöjesresor med sitt kort. De kanske till och med tycker att deras allra mest intima liv inte ska avslöjas av vare sig staten eller olika kommersiella aktörer.

Vägen till det kontantlösa samhället är också vägen mot än mindre skydd mot privatlivets helgd. Kanske mot det totalt transparenta samhället. Det är så praktiskt med personnummer, har vi svenskar sagt i årtionden. Nu är det så  praktiskt att vi som medlemmar i Facebook får information och reklambanners på skärmen som en följd av våra knapptryckningar. Och så blir som sagt alla våra penningtransaktioner utlagda för beskådande för offentliga och privata ögon.

Det är kanske snarare dags för oss svenskar att öka dosen av allmän misstro mot överheten. Att säga emot och ifrågasätta när staten eller storbankerna drar igång sina skickliga kampanjer för att ändra våra attityder och anpassa dem till deras behov och önskemål. I Frankrike kallas det l´esprit critique. De där fransmännen, de må vara griniga ibland och inte så moderna som vi svenskar. Är det så helt fel?

Leave a Reply

Your email address will not be published.