Gabriel Attal – ett politiskt djur

Gabriel Attal – ett politiskt djur 150 150 Tomas Lindbom

Igår eftermiddag avsattes Elisabeth Borne som premiärminister. Alla väntade på en snabb utnämning av Gabriel Attal. Den dröjde och dröjde. Några minuter efter kl 20, när tv-nyheterna i de stora kanalerna redan börjat, meddelades att utnämningen av ny premiärminister skulle vänta till tisdagen. Först efter kl 12 i dag fick alla det väntade beskedet av president Emmanuel Macron. Den yngsta premiärministern i fransk historia hade tillträtt. Frankrike har fått en regeringschef som påminner om presidenten. Ung, som sagt, men också intensiv, viljestark och redan ett politiskt djur som med alla medel söker undvika att begå misstag. I likhet med sin företrädare Elisabeth Borne ständigt puffande på sin e-cigarrett. Han kommer närmast från uppdraget som utbildningsminister och är redan mycket populär hos det franska folket.

President Macron behövde en ny premiärminister med en utstrålning som saknades hos de närmast tidigare. Jean Castex var en väl fungerande stödperson åt presidenten. Elisabeth Borne var duktig men sågs mer som en tjänsteman än som en politiker. Nu är det tvärtom. Gabriel Attal är dessutom inkarnationen av den så kallade macronismen. Hos företrädare för den politiska majoriteten betraktas han som en ny Macron, som denne var 2016-17 när han bedrev valrörelse och vann presidentvalet första gången.

Attal kan också sägas företräda det specifika i macronismen, en même temps (på samma gång). Detta märkliga karaktärsdrag i denna rörelse att både tala till vänstern och till högern finns naturligt hos honom. Attal har som Macron sin bakgrund i Socialistpartiet. Han var nära rådgivare till Marisol Touraine, Frankrikes socialminister under president Hollandes mandatperiod 2012-17. Han sökte sig därefter omedelbart till Macron och kan sägas ha varit en av de första som slöt upp bakom denne. Han har samtidigt skaffat sig ett starkt stöd hos högern sedan han blev utbildningsminister i somras. Han talar om att återupprätta auktoriteten i skolan. Han förbjöd den heltäckande muslimska abayan inför skolstarten i höstas. Precis som Macron fångar han in väljarkåren och politikerna från de forna socialdemokraterna till stora delar av Republikanerna.

Macron kunde inte heller välja någon bättre premiärminister inför Europavalet i sommar. Det stora hotet för Macrons majoritet är Nationell Samling vars lista i Europavalet toppas av Jordan Bardella, 28 år och ett stjärnskott inom politiken. Det är också Nationell Samling som är huvudkonkurrenten i detta val. Attal kommer förstås inte själv att lanseras för en plats i Europaparlamentet men han kan bli viktig i valrörelsen under våren. Lyckas han hindra det partiet från stora framgångar i juni kommer han att lovordas än mer. Blir valet ett bakslag för Macrons parti Renaissance kommer domen å andra sidan att bli hård och obeveklig.

Det finns förstås frågetecken kring Gabriel Attal. Han har erfarenhet men är ändå bara 34 år. Fransk politik har fram till de allra senaste åren varit en arena för seniorer. Han har haft ministeransvar i flera omgångar men under så korta tidsrymder att han aldrig konfronterats med konsekvenserna av sina beslut. Fem månader som utbildningsminister är inte en särskilt lång period. Han är bländande och populär men ändå oprövad. Det får visa sig först och främst under det närmaste halvåret, till och med Europavalet i juni, om det finns en varaktig substans i hans sätt att leda sin regering.

Leave a Reply

Your email address will not be published.