Raphaël Glucksmann vill bli president
Raphaël Glucksmann vill bli president https://www.lindbompafranska.se/wp-content/themes/corpus/images/empty/thumbnail.jpg 150 150 Tomas Lindbom Tomas Lindbom https://secure.gravatar.com/avatar/84ebb5e79877ef962bd1a8461b86a139b773a236731fdc44bd4773bee48c11ba?s=96&d=mm&r=g- Tomas Lindbom
- no comments
Det är två år kvar till nästa presidentval om inte Emmanuel Macron vill utlysa det i förtid. Som alltid agerar olika partier och olika kandidater tidigt för att positionera sig rätt inför valrörelsen under valårets första månader. Raphaël Glucksmann är ett namn att hålla i minnet. Han har grundat sitt eget parti, Place Publique, och han söker nu på bästa sätt hitta rätt väg fram till en eftertraktad seger i valet i maj 2027. Det finns dock många hinder på vägen.
Glucksmanns far är den kända filosofen André Glucksmann som tillsammans med Bernard-Henri Lévy på 1970-talet lanserade en variant av en politisk filosofi som uppmärksammades i den tidens franska intellektuella liv. Trogna vänsterns ideal bröt de ändå med vurmen för kommunismen som ideologi. Många i den intellektuella generationen före Glucksmann och Lévy var tidvis till och med medlemmar i det franska stalinistiska kommunistpartiet. Jean-Paul Sartre var en i raden. Lévy skrev boken Barbari med mänskligt ansikte som gjorde upp med vänsterns kommunistiska förflutna. Glucksmann var på samma linje.
Sonen Raphaël fullföljer i hög grad faderns politiska hållning. Han kan betraktas som socialdemokrat i fransk mening, en reformistisk socialist som undviker dogmatiska lösningar. Han är samtidigt, som de flesta franska socialdemokrater, en produkt av den urbana eliten. Som parentes kan nämnas att han sedan ett antal år lever ihop med en av den franska televisionens stora namn inom samhällsjournalistik, Léa Salamé. Socialistpartiet har i hög grad förlorat sin folkliga prägel och den socialdemokratiska delen av vänstern har aldrig haft någon koppling över huvud taget till så kallat vanligt folk utanför storstäderna. Raphaël Glucksmann lyckades, trots att han inte tillhör Socialistpartiet, leda det till en god framgång i senaste EU-valet. Frågan är om han på egen hand, som presidentkandidat, kan upprepa en framgång.
Han är pressad från flera håll. Jean-Luc Mélenchon förefaller inställd på att ställa upp en fjärde gång i presidentvalet. Både han och Glucksmann är övertygade om att det finns två slags vänster som inte kan förenas, den radikala som främst företräds av Det okuvade Frankrike, och den reformistiska vänstern som uttrycks i Glucksmanns idéer. De båda kommer sannolikt att stå mot varandra i en första valomgång. Möjligen kan vinnaren i det mötet dra fördel av förlorarens väljarkår i den andra valomgången om nu någon av de båda lyckas ta sig dit där endast två kandidater gör upp om segern.
Ingen vet heller hur Socialistpartiet agerar. Olivier Faure, som varit Socialistpartiets generalsekreterare sedan Hollands presidentperiod 2012-2017, blev nyligen omvald. Han har också ambitioner att bli näste president för nationen. Han står till vänster om Glucksmann, har ett bättre grepp om partiapparaten men sannolikt en svagare ställning i vänsterns väljarkår. Han kan sannolikt ändå ställa till problem för Glucksmann.
De gröna och Kommunistpartiet kommer också att agera i spelet mellan Det okuvade Frankrike och Socialistpartiet – och Glucksmann. Hur vänstern till slut rätar ut alla dessa frågetecken är ännu höljt i dunkel och lär så förbli under lång tid framåt. Spännande att följa spelet kommer det i alla fall att bli. Lika spännande som att följa hur mitten- och högerpolitikerna kommer att agera framöver.
- Posted In:
- Okategoriserat
Leave a Reply