Snart är macronismen ett minne blott

Snart är macronismen ett minne blott 150 150 Tomas Lindbom

Sophie Primas är talesperson för den nuvarande regeringen som leds av François Bayrou. Hon är republikan i en regering som består av flera partier i en form av center-högerallians. Hon är alltså en högst tillförlitlig person som förväntas uttala sig å regeringens vägnar. Häromveckan förklarade hon i ett officiellt uttalande att det som kallas macronismen går mot sin död. Hon menade förstås att denna politiska riktning inte överlever sin skapare, Emmanuel Macron.

Uttalandet var i sig inte kontroversiellt men kommet ur regeringens talespersons mun var det ändå anmärkningsvärt. Det har självfallet lett till många kommentarer både bland politiker och kommentatorer. En del har upprörts över lämpligheten från hennes sida att uttala orden men ingen har egentligen kunnat motsäga henne. För de flesta innebar president Macrons upplösning av nationalförsamlingen förra sommaren det avgörande hugget mot hans eget politiska projekt. Alla kunde se hur även hans egna stödtrupper svek honom i den mån han inte redan svikit dem. Inte ens ledarna för partiet Renaissance står längre vid hans sida. Frontfigurer i hans parti som Gabriel Attal och Gérald Darmanin är starkt engagerade i att söka efterträda honom som president i nationen 2027 och finner ingen anledning att stödja sig på honom i valkampen. Macron är numera ett sänke för alla som drömmer om en framtida topposition i fransk politik.

Emmanuel Macron lanserade ett politiskt projekt som var hans eget och bar hans namn. Det ursprungliga namnet En Marche! lånade initialerna från hans eget namn. Projektet var inte bara toppstyrt. Det var även innehållsligt skapat i hans hjärna. Hans idéer var partiets.

Det visade sig att En Marche! och nuvarande Renaissance saknade den klarhet som många hoppats på. Hans berömda ord ”varken vänster eller höger” och ”på samma gång” förlorade snart sin strålglans när väljare upptäckte att uttrycken stod för ombytlighet och otydlighet. Bakom en yta av intellektuell briljans och retorisk förmåga fanns ingen substans som bestod. En del misstrodde honom omedelbart. Det gällde den yttersta vänstern och den yttersta högern. I dag har denna misstro spritt sig till praktiskt taget hela befolkningen. En mindre del av den, den urbana välutbildade och välbeställda medelklassen, kan fortfarande förlika sig med honom. Hans frihandelsorienterade syn på ekonomi, hans öppenhet för start up-företag och konkurrensutsättning av näringslivet tilltalar liksom en viss grad av progressiv samhällssyn som storstadsmänniskor uppskattar. Även i det senare fallet är han inte så pålitlig. Det finns konservativa, återhållsamma drag i hans syn på mänskliga relationer, kön och andra i dag relevanta frågor bland väljare i den övre medelklassen.

Sophie Primas är inte populär i Elyséepalatset efter sitt uttalande om macronismens förestående död men alla vet att det förhåller sig på det sättet. Den som efterträder Macron som nationens president kommer inte att hänvisa till honom som ledare och föregångare oavsett politisk inriktning. Ingen vill framstå som ”varken höger eller vänster” eller ”på samma gång”. Tio år av macronism har inte byggt en solid grund för framtiden. Nästa president måste gå vidare med ett annat projekt och ett annat tilltal.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.