Guds hand på en fransman

Guds hand på en fransman 150 150 Tomas Lindbom

”Fotboll är inte en fråga om liv och död. Det är betydligt viktigare än så” Det är ett klassiskt uttryck från en engelsk tränare. Uttrycket upprepas av franska media efter den minst sagt skamliga segern över Irland i den avgörande kvalmatchen till fotbolls-VM i Sydafrika nästa sommar. Frankrike lyckades kvalificera sig i nästan sista minuten i sista matchen genom en handpassning.

Nog kan det förvåna en och annan att denna regelvidrighet som inte uppmärksammades av den svenske domaren Martin Hansson får så stort utrymme. Det har väl hänt förr att segrar i idrottstävlingar säkrats med ojusta medel. Om inte om varit hade…osv. Den så starkt grumlade glädjen över en plats i nästa fotbolls-VM påverkas starkt av att spelaren som passade med handen till det avgörande målet var ingen mindre än Thierry Henry. Frankrikes stora stjärna och ständigt firad i Europas bästa lag, FC Barcelona. En spelare med det bästa rykte, en hedersman skulle de gamla svenska idrottsledare ha kallat honom. Lagkapten i landslaget. Han passar med handen och målet godkänns.

Frankrike har ett fotbollslag i kris. Förbundskaptenen Raymond Domenech är så starkt kritiserad av fransmännen för sitt sätt att leda laget att kvalificeringen till VM snarare blir stötande än väcker glädje. Nu får han det förlängda mandat som egentligen ingen hade hoppats på. Många önskade säkert i hemlighet att Frankrike inte skulle kvalificera sig till VM för att på så vis bli av med honom. Nu är Frankrike vidare men på starkt tvivelaktiga grunder . Och Domenech får fortsatt förtroende.

En usel förbundskapten och en lagkapten med hjälteglorian rejält på sned. Dessutom ett lag som är placerat i den oseedade gruppen inför lottningen. Förnedringen hade varit mindre om laget fått stanna hemma i fyra år till.

2 comments
 • Arvid

  Hej Tomas,
  eftersom du attackerar Domenech så rycker hans trogna svenska supporterskara ut och försvarar sin favorit som är den förste franske förbundskaptenen att ta Les Bleus till ett tredje stort mästerskap. Han kanske inte är den bäste taktikern, men han har återigen lyckats med sitt uppdrag och det ska han ha respekt för. Sen att han förgyller fotbollen med sarkasmer mot media och fyndiga formuleringar, det räcker långt i den annars begränsat underhållande fotbollsdiskussionen.

  Och att Irland fick en enorm (nu bortglömd) hjälp av en domare i kvalet mot Georgien, den länken bifogar jag som bonus. Trevlig helg!

 • Tomas

  Hej Arvid!
  Bra att någon försvarar Domenech. Han lär inte ha så många supporters. Han lär ha gjort ett undantag i kritiken av media när hans sambo satt i en av TV-kanalerna efter förra VM och ledde eftermatchanalyserna. Där var det i alla fall bomull runt kritiken.
  Nja, jag har egentligen största respekt för alla förbundskaptener. De har en så utsatt position att de behöver all vänlighet de kan få. Se på Lagerbäck!

Leave a Reply

Your email address will not be published.