Sarkozy kommunicerar

Sarkozy kommunicerar 150 150 Tomas Lindbom

I måndags framträdde Frankrikes president Nicolas Sarkozy framför TV-kamerorna i syftet, får man förmoda, att stärka sin position inför det franska folket. Vad tittarna såg var en president som är i färd med att förändra sin image.

Sarkozy har kallats hyperpresidenten eller bling bling. Han har blivit häftigt kritiserad för att tala mer om sig själv än lyssna på andra, ha ett uppskruvat tempo som knappast känts trovärdigt och oroat mer än imponerat på ett folk som vant sig vid att presidenter uppträder värdigt och lagom auktoritativt.

Redan under förra året omskapades långsamt Sarkozys profil. Nu ser vi resultatet av det arbete som hans spin doctors och PR-rådgivare genomfört. Måndagskvällens nyhet var hans långa direktsända samtal i TF 1 – ett slags motsvarighet till TV 4 och där Sarkozy är säker på att möta välvilliga reportrar – med så kallade människor från verkligheten. Franska presidenter träffar sällan människor från verkligheten öga mot öga men denna kväll fick en arbetslös, en arbetare, en student och några till faktiskt ställa frågor och till och med kritisera presidenten. Sarkozy lyckades väl. Han lyssnade, var trevlig och artig, var förstående och kunde både bli personlig kring den inbjudna vanliga människans vardag och föra upp sina svar till en allmängiltig nivå. Som hjälp hade han en servil programledare som likt en hovmästare stod bakom gruppen av vanliga människor och övervakade att allt gick trevligt till och att Sarkozy inte skulle känna sig besvärad eller hotad på något sätt.

Nicolas Sarkozy verkar 2010 ha hittat en bra balans mellan att kunna föra dialog med människor i TV och samtidigt uppträda lugnare och mer presidentlikt. Slut på kärlekspromenader med sin älskade ute i Disneyland som 2007 eller hans utbrott mot kritiska röster i en folksamling under 2008. Han utsätter sig mindre för konfrontationer och munhuggning utomhus där vem som helst kan slänga iväg en provokation mot honom. Nu sitter de vanliga människorna i studio och för trevliga samtal med honom.

Presidenten har i senaste väljarundersökningen fler emot sig än andelen som försvarar honom och hans politik. Siffrorna är ändå inte alarmerande. Han får också draghjälp av färska siffror som pekar på minskad arbetslöshet  i landet och tecknen på bättre konjunkturläge i landet börjar blir tydligare. Sarkozy drar förstås också fördel av  oppositionens svaga ställning. Socialistpartiet är så splittrat att den inte ens klarar av att plocka politiska poäng på den känsliga pensionsfrågan. Martine Aubry som är generalsekreterare i PS har lyckats sända ut två motstridiga budskap om partiets linje i denna fråga inom loppet av en vecka.

I mars månad går Frankrike till val i regionerna. Normalt sett vinner alltid oppositionen i den typen av val som ligger mellan presidentval och val till nationalförsamlingen. Denna gång kan mycket väl regeringsmajoriteten till höger segra på grund av oppositionens oförmåga att enas och kunna ge klara besked. Sarkozy är duktig på att retoriskt också omfatta ståndpunkter som uttrycker starkt engagemang för den vanliga medborgaren, mot girigheten bland stora företagsledare och inte minst sådana som representerar andra nationer. Som alla andra presidenter kommer han också att försvara de nationella intressena genom en försiktig men dock märkbar protektionistisk linje när det gäller att försvara det egna jordbruket och fordonsindustrin. Inget talar i dag för annat än återval av Sarkozy 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.