Villepin friad i Clearstreamrättegången

Villepin friad i Clearstreamrättegången 150 150 Tomas Lindbom

Förre premiärministern och högerpolitikern Dominique de Villepin friades igår i den så kallade Clearstreamrättegången. Den friande domen förändrar maktalansen inom högern och ger nu Villepin större möjligheter att utmana sittande presidenten Sarkozy om makten i Frankrike.

Den friande domen innebär att anklagelserna riktade mot Villepin är falska. Villepin har beskyllts för att ha spridit falska uppgifter om Nicolas Sarkozy. Denne skulle ha haft hemliga konton i finanshuset Clearstream och dessa konton skulle på något sätt ha givit honom fördelar genom att mutor förekommit vid en försäljning av franska krigsfartyg till Taiwan.

Sarkozy har vittnat i affären och som president öppet anklagat Villepin för delaktighet i smutskastningen av honom. Mest omtalad är den intervju som Sarkozy gav till fransk TV-media i New York där han tog det för givet att Villepin var skyldig. Nu riktas istället ljuset på den sittande presidenten. Har inte han med ämbetet i ryggen riktat smutsiga anklagelser mot en annan politiker som han i många år konkurrerat med om den politiska makten.

Villepin och Sarkozy avskyr varandra. Villepin har redan förklarat att han nu ”vill tjäna det franska folket” och det kan inte tolkas på annat sätt än att han öppnar den politiska kampen mot Sarkozy. Någon annan position än som president i Frankrike finns ju inte för Villepin. Sarkozy skulle aldrig öppna dörren för sin rival till någon som helst post i det politiska livet så länge han sitter kvar som president och ledare för UMP, hans eget parti.

Dominique de Villepin är en annan typ av politiker än Sarkozy.  Ädlare, svalare, snyggare. Så långt från folklighet som möjligt, född med silversked i handen. Har gått igenom de yppersta elitskolor.

Kan Villepin bli president? Kan han besegra Sarkozy? Jag tror inte det. Hans framtoning är trots allt alltför aristokratisk. Han vet ännu mindre om vanliga fransmäns vardag än Sarkozy. Men han kan förstås ställa till det för Sarkozy genom sublimt undermineringsarbete. Kanske kan han genom sin oförsonlighet mot Sarkozy hjälpa vänstern till ett bättre valresultat 2012. En sak är säker: President Sarkozy har ett trovärdighetsproblem genom den friande domen mot hans främsta rival i politiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.