Sarkozy skärper profilen inför nästa presidentval

Sarkozy skärper profilen inför nästa presidentval 150 150 Tomas Lindbom

Resultatet av söndagens regionala val i Frankrike gläder inte President Sarkozy. Redan kl 9 på måndagsmorgonen kallade han sin premiärminister till Elyséepalatset för att markera handlingskraft och iscensätta en mindre regeringsombildning. Presidenten skapar förutsättningar för en mer profilerad politik som ska stärka hans stöd bland sina traditionella högerväljare.

Nicolas Sarkozy har under sina första tre år som president varit angelägen om att visa öppenhet mot vänster och mot Nationella Frontens väljare; vara en president för hela folket. Hans så kallade öppenhet mot vänster har stört många socialister men också hans egna väljare. Varför ska några av de politiska motståndarna få besätta ministerposter som rätteligen borde ha tillfallit kompetenta politiker ur de egna leden? har många i hans egen politiska familj med viss rätta frågat sig. Sarkozy har spelat ett taktiskt spel för att knäcka all opposition; genom att locka över några av de främsta på vänstersidan som  utrikesminstern Bernard Kouchner och förortsministern Fadela Amara skulle oppositionen förvandlas till en lam anka. Hans taktik gentemot extremhögern har varit liknande. Den märkliga debatten om den nationella identiteten som hans invandrarminister Eric Besson fick iscensätta denna vinter hade också detta syfte. Genom att flörta med Le Pens väljare skulle de lockas att rösta på Sarkozys parti.

Resultatet av denna så kallade öppenhet har tvärtom blivit kontraproduktivt. Valresultatet i söndags talar sitt tydliga språk. En storseger för vänstern och framgångar för Nationella Fronten. Nu gör Sarkozy helt om och stärker regeringens gaullistiska profil. Martin Hirsch och Fadela Amara plockas bort och in träder några pålitliga konservativa ministrar varav en belöas för att offentligen ha kritiserat Sarkozys öppenhet mot vänstern.

I morgon onsdag kommer presidenten att tala till franska folket och peka ut kursen fram mot 2012 års presidentval. Regionalvalen har visat sig bli en viktig startpunkt för en lång valrörelse. Sarkozy kommer säkert i detta tal att lyfta fram de reformer han vill se genomförda under de kommande två åren. Pensionsreformen är en fråga. En annan är kampen mot arbetslösheten och en politik för att ta landet ur krisen och ge fransmännen den ökade köpkraft som han lovade dem i valrörelsen 2007 men inte kunnat infria. Sarkozy kommer säkert också att tala om ett av sina favoritämnen, lag och ordning.

Det är också nödvändigt för Sarkozy att återfå förtroendet hos den vanliga traditionella fransmannen som vill rösta höger men som misstror överklassen och som i de regionala valen antingen stannade hemma eller röstade på Nationella Fronten. Han måste visa att han är alla fransmäns president, det vill säga även konservativa människor med små inkomster, och inte är en del av den i många kretsar bespottade makteliten i Paris. Ska han lyckas med detta får han inte sträcka ut handen alltför långt vänsterut. Det skulle skada hans image och skapa förvirring om hans politiska viljeinriktning. En ökad tydlighet är att vänta och vi kommer inte att höra ordet ”öppenhet mot vänstern” från hans mun i morgon. Det ger å andra sidan vänstern ett ökat svängrum att organisera sig på en plattform som skulle kunna betraktas som moderat – och modern – vänster. Sarkozy kan med minskad trovärdighet tala om sig själv som hela folkets president. Vänstern kan bli ett fullvärdigt alternativ till honom i nästa val.

Leave a Reply

Your email address will not be published.