Sök dig till Paris gröna lungor

Sök dig till Paris gröna lungor 150 150 Tomas Lindbom

När sommaren kommer till Paris kommer också värmen. I juni är det sällan tryckande varmt. De höga temperaturerna kommer i juli och består ofta fram till slutet av augusti. Det är inte 30-35 grader varje dag, långt därifrån. Men det är klokt att räkna med värmeböljor och temperaturer långt över vad vi är vana vid under en svenska sommardag. Under heta soliga dagar är parkerna en räddning. Inomhus är det tryckande hett. Utekaféerna kan ofta bada i sol. Nej, skuggan finner du under platanerna i stans parker.

Det finns många parker i Paris men de är påfallande små. Jag skrev häromdagen om det vackra Place des Vosges i Marais, mindre gräsyta än en fobollsplan och fullt med folk, Men vissa tider på dagen hittar du där en bänk i skuggan och det är rogivande och skönt att sitta där och läsa eller bara titta på folk.

Luxembourgträdgården ligger i Quartier Latin, de så kallade studentkvarteren. Även denna park ligger i ett kulturområde och granne med den franska senatens byggnad. Fransmän läser gärna på offentliga platser och ingen park har väl så många läsande människor som Luxembourgträdgården. Den ligger ju också ett stenkast från Sorbonneuniversitetet och flera andra fakulteter som trängs i Quartier Latin. Studenter läser men studenter joggar också. Det är nästan komiskt att se alla joggare som springer runt parken, efter varandra, varv efter varv. Luxembourgträdgården har som alla parker höga stängsel runt sig. Paris parker är låsta om natten. När skymningen faller kommer någon betrodd person från Paris parkförvaltning med stora nyckelknippan, kör ut de sista som dröjer sig kvar inne i parken och låser grindarna. Nåja, det är ändå helt i sin ordning. När de är mörkt är det svårt att läsa och jogga också för den delen. Och något annat bör man förstås inte göra i en park…

Tuilerierna är en park som ligger på den plats där det gamla slottet  i Paris låg, nedbrunnet sedan flera sekler. I det slottet bodde solkungen Ludvig XIV före flytten till Versailles på 1600-talet. Parken gränsar till Louvren som är en del av det gamla Tuileriekomplexet. Här rör sig turister i skön förening med parisiska dagdrivare. En del tar sig ner på kajen vid Seine som flyter utefter trädgården. På kajen ligger många och solar under varma sommardagar eller sitter och tittar på båtarna som drar förbi.

Den stora parken är förstås Boulognerskogen. Den borde nog snarare kallas för just en skog. Här finns små sjöar med båtar du kan hyra för att till exempel paddla genom det vackra landskapet. Här finns skog och här finns ängar där du kan lägga dig och sola eller slöa i skuggan av något träd. Här finns tennisbanor, bland annat Roland Garros, och andra idrottsplatser. Mest känd är fotbollsanläggningen Parc des Princes som är hemmaplan för Paris Saint-Germain. För en barnfamilj kan ett besök på Jardin d´Acclimatation vara rätt val. Ett zoo och en nöjespark i förening. Ett slags Tivoli helt enkelt. Här finns också läckra uteserveringar och exklusiva restauranger där rika parisbor firar födelsedagar eller har bröllopsfester. Boulognerskogen ligger invid det sextonde arrondissemanget i Paris, där stadens rikaste befolkning i allmänhet bor.

Det går att komma igenom de hetaste eftermiddagstimmarna också i Paris utan att förgås av värme. Parkerna är då ett gott val för att inte utsättas för värmeslag. Och räcker inte Paris parker finns ju alla slottsparker runt om Paris. Versailles, Fontainebleau och min favorit, den relativt bortglömda parken i Saint-Germain-en-laye som man lätt når med pendeltåget från till exempel stationen Charles de Gaulle-Etoile, riktning västerut.

Leave a Reply

Your email address will not be published.