En ljuvlig kväll i Paris

En ljuvlig kväll i Paris 150 150 Tomas Lindbom

Paris upplever en varm och behaglig höst. Nu talar jag om vädret. När jag landar på Charles de Gaulle-flygplatsen möts jag av svaga, milda vindar och en temperatur på 23 grader. Parisarna ser lyckliga ut. Politiken och ekonomin står i nedan men solen glittrar och värmer som under en sommardag fast vi redan är en bit inne i oktober.

Vid tiotiden går jag genom Marais efter middag hos mina krögarvänner på Etamine Café. Marais är ett av många områden i Paris där restauranter, barer och klubbar ligger tätt. Prägeln är ungdomlig. Den är gay, den är tolerant, den är okomplicerad. Alla sitter ute på trottoarerna och äter. I ett gathörn har några plockat ut ett piano och spelar jazz och pop helt ogenerat. Bilarna är inte tillåtna på de små gatorna så här regerar det uppsluppna gatulivet. Jag får istället tränga mig fram mellan människor. Vid min port kommer jag nästan inte in. Gäster från den intilliggande baren står i klasar och pratar och gestikulerar.

Paris lever. Det är som det alltid har varit. Människor pratar, skrattar. Jag ser också henne som sitter i en port och gråter. Det går att skära den mänskliga intensiteten i luften med kniv. Paris lever därför att festen alltid pågår. Galna politiska beslut, arbetslöshet, dåliga boendeförhållanden. Festen fortsätter lika intensivt ändå. Ikväll ska Sarkozy träffa påven för att lugna den katolska opinionen i Frankrike efter utvisningarna av romerna. Det är inget som ungdomarna i Marais bryr sig särskilt mycket om. Festen pågår och den fortsätter att pågå också när höstregnen kommer och temperaturen sjunker. Paris lever. Och vi som kommer på besök hit är alltid välkomna att delta i festen.

1 comment
  • Julia

    Ja Paris har haft oväntat varmt senaste dagarna… C’est l’été indien 🙂 och jag sitter med 15 grader mindre i MOskva! Hoppas att du far en bra vistelse och sa ses vi den 15! kramis

Leave a Reply

Your email address will not be published.