Misstänkt rasism inom fransk herrfotboll

Misstänkt rasism inom fransk herrfotboll 150 150 Tomas Lindbom

En skandal håller på att segla upp inom fransk herrfotboll. En av ledarna inom fotbollförbundet har redan fått lämna sina uppdrag i väntan på utredning och förbundskaptenen Laurent Blanc är i blåsväder för eventuella rasistiska uttalanden.

Nyhetssajten Mediapart kom häromdagen med sensationella uppgifter om diskriminering av fotbollsspelare utifrån etnisk tillhörighet. Enligt Mediapart skulle bland annat förbundskaptenen Laurent Blanc, tillsatt efter det franska landslagets dåliga uppträdande och usla sportsliga resultat i VM förra året, ha förklarat sig positiv till någon form av diskriminering av spelare med ursprung i de gamla franska kolonierna i Nord- eller Centralafrika. Siffran 30 procent nämndes som en lämplig andel ”svarta och araber” i ett kommande landslag. Blanc ska ha jämfört det franska landslaget spelare med det spanska  som enligt honom inte har samma problem med spelare som ”inte hör hemma i den egna kulturen”.

Laurent Blanc ska inte ha varit ensam om dessa tankar. Mediapart återger ett samtal där flera ledare är citerade. Det handlar enligt sajten också om tankar att  redan begränsa andelen elitspelare  på juniornivå som har sin familjebakgrund i Afrika.En av ledarna inoom franska fotbollförbundet, Francois Blaquet, avstängdes i dag med omedelbar verkan av sportministern och ordföranden i förbundet.  En utredning har också tillsatts som ska lämna sitt betänkande om en vecka och som då kan fria denne ledare och andra som misstänkts för rasistiska uttalanden och eventuella beslut som strider mot fransk lag mot etnisk diskriminering.

Hela Frankrike var i uppror i somras när les bleus både gjorde bort sig sportsligt och blev utslagna redan efter det inledande seriespelet men framförallt för vissa spelares nonchalans mot dåvarande förbundskaptenen. Många kopplade det dåliga uppträdandet till det faktum att laget bestod av många nordafrikaner och svarta. Entusiasmen över det mångkulturella lag som vann VM till Frankrike 1998 hade för länge sedan svalnat och övergått till ren rasism i många uttalande utanför de korrekta uttalandena i tv och tidningar.

Det är självklart att dessa minnen av en het och främlingsfientlig stämning från i somras kastar sin skugga över hur många tolkar Laurent Blanc och andra nya ledares uttalanden. Blanc själv försvarar sig med att han aldrig yttrat sig diskriminerande. Han säger sig bara vara emot det som kallas ”binationalisation”. Han menar att det finns en risk att en del spelare formas som juniorer i Frankrike men sedan väljer att representera länder som Algeriet eller Senegal när de som elitspelare på seniornivå borde betala tillbaka till det franska förbundet.

Fortfarande står ord mot ord, Mediapart mot Laurent Blanc och några av ledarna inom förbundet. Möjligen kommer ett svar om en vecka när utredningen beräknas vara klar. Sportministerns avstängning i dag av en av ledarna visar ändå med vilket allvar regeringen tar på denna affär. Vore Mediaparts uppgifter riktiga är det naturligtvis en stor skandal för fransk fotboll men också för regeringen som under de senaste åren drivit en minst sagt tvivelaktig politik mot invandrare i syfte att vinna röster bland högerextrema väljare inför valen nästa år. Främlingsfientligheten har fått ett utrymme i det franska samhället och den politiska ledningen har ett ansvar för den utvecklingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.