Francois Hollande mot Sarkozy 2012

Francois Hollande mot Sarkozy 2012 150 150 Tomas Lindbom

Nu står det klart att socialisternas kandidat i nästa års presidentval blir Francois Hollande. Den andra valomgången slutade i en klar seger för honom mot Martine Aubry, 56,5 procent  mot 43.5 enligt de preliminära siffrorna två timmar efter det att vallokalerna stängt och cirka 60 procent av rösterna räknats.

Den senaste veckan har alla de fyra kandidaterna som slogs ut i första valomgången givit sitt stöd för Hollande. Några har gjort det av sakpolitiska skäl, andra av det enkla skälet att de ville ställa upp bakom segraren i första valomgången. Det senare gällde tredje mannen förra söndagen, den mer vänsterorienterade Arnaud Montebourg och Ségolène Royal.

Det fanns också, enligt de politiska analytikerna, ett annat skäl till att Royal och Montebourg stödde Hollande. Ségolène Royal kunde knappast stödja den kandidat, Martine Aubry, som Royal misstänkte för röstfusk när valet till generalsekreterare för partiet avgjordes häromåret. Det valet stod mellan Royal och Aubry. Det fanns starka indicier för att det förekommit oegentligheter i valet i Lille, den stad där Aubry är borgmästare. Aubry vann med ytterst knapp majoritet. Arnaud Montebourg kunde inte heller stödja Martine Aubry som han enligt uppgift har stark personlig aversion emot och med vilken han avbrutit alla personliga kontakter och samtal sedan två år tillbaka.

Martine Aubry drev en mer aggressiv kampanj veckan mellan de båda valomgångarna. Hon anklagade i förtäckta men ändå tydliga ord sin rival för att representera en mjuk vänster medan hon själv stod för en hård vänster, en vänster som med kraft skulle klara av att besegra Nicolas Sarkozy.

Francois Hollande fortsatte in i det sista med att presentera sig själv som den samlande personen inom vänstern. Han avstod från att attackera sin rival. Han sökte istället framstå som den socialist som skulle kunna samla tillräckligt många – även mittenväljare – för att på det sättet röstmässigt vinna över den sittande presidenten.

Nicolas Sarkozy planerar att nästa måndag hålla ett tal till nationen. Det gäller för honom och regeringsmajoriteten att nu ta tillbaka initiativet i media efter en månad av socialistisk primärvalskampanj. Hans argumentationslinje mot Francois Hollande är redan uppenbar. Han och de andra ledande politikerna på högerkanten kommer att söka visa väljarna att socialistpartiet är splittrat mellan en protektionistisk och nationalistisk vänsterflygel, representerad av Arnaud Montebourg, och en högerflygel som Hollande och särskilt en annan av primärvalskandidaterna, Manuel Valls, representerar. Det gäller för presidenten att leda detta resonemang om splittring i bevis samtidigt som han förmår dölja att hans egen högermajoritet innehåller spänningar mellan en närmast främlingsfientlig högerfalang och en katolsk och moralkonservativ gruppering på ena sidan och moderata centerpolitiker som förre premiärministern Raffarin på den andra.

Socialisternas primärval har varit framgångsrikt. I andra valomgången har cirka 3 miljoner fransmän röstat. Debatterna mellan kandidaterna har inte spårat ur i interna uppslitande strider utan snarare visat på en stimulerande och konstruktiv debatt mellan dem. Socialisterna har dessutom fått ett närmast oproportionerligt medialt utrymme som högern inte kan begära i kompensation senare. De har av naturliga skäl inte kunnat genomföra en primärvalskampanj eftersom den sittande presidenten ställer upp för omval.

Leave a Reply

Your email address will not be published.