Hollande är i dag Frankrikes nästa president

Hollande är i dag Frankrikes nästa president 150 150 Tomas Lindbom

En ny mätning gjord efter det socialistiska primärvalet visar att Francois Hollande – om det vore val i dag – skulle bli Frankrikes nya president. Han får 62 procent av rösterna mot 38 procent för Nicolas Sarkozy. En storseger som han kan njuta av så länge avståndet är så stort. Det lär krympa och många tror att det vänder till Sarkozys fördel innan valet genomförs den 22 april och 6 maj nästa år.

Vi vet det från Sverige och från andra länder. Oppositionen är aldrig så stark som mellan valen. Nu har socialistpartiet dessutom haft medvind i media genom denna generösa exponering under primärvalskampanjen som pågått mer än en månad. Nicolas Sarkozy kämpar fortfarande mot ett starkt folkligt motstånd. Eurokrisen slår hårt mot landet och kreditvärderingsinstitutet Moodys damoklessvärd hänger över honom. Spanien har i dag fått sänkt kreditbetyg och många väntar att nästa offer blir just Frankrike.

Dagens mätning visar andra intressanta siffror. Väljarna verkar mindre lockade av Marine Le Pen än för ett halvår sedan. Hon ligger klart efter Hollande och Sarkozy i den första valomgången. Hollande leder där med 35 procent, Sarkozy har 25 och Marine Le Pen 16 procent på en tredje plats. De båda ledande kandidaterna har stärkt sina andelar hos väljarna medan Le Pen tappat några procent.

Övriga kandidater kommer inte över 10 procent. På fjärde plats ligger mittenkandidaten Francois Bayrou som var den så kallade tredje mannen i valet 2007. Han är en traditionellt borgerligt tänkande universitetslärare med socialt patos som fångar in delar av den katolska delen av befolkningen. Folk som gillar bildning och kultur och som äter en god boeuf bourgignon efter mässan i landsortskyrkan på söndagen; där har vi hans stödtrupper.

Jean-Luc Mélanchon kommer på femte plats med 5 procent. Mélanchon representerar Front de Gauche, ett utbrytarparti till vänster om socialisterna. Han är begåvad, slagfärdig och till lika delar charmig och oförskämd i debatterna. Hans framgång har legat i att han också representerar kommunisterna i valet. Nu är det ingen stor sak eftersom kommunisterna bara stöds av 2 procent av befolkningen.

De gröna spelar i Frankrike en betydande roll i media och påverkar utformningen av vänsterns politik inte minst genom att driva socialisterna mot en mer miljöanpassad hållning. Norskfödda Eva Joly som är partiets kandidat har ändå bara fått 3 procent i denna mätning.

Nu kommer mätningar slag i slag under de kommande månaderna. Det blir en spännande valrörelse där vi antagligen får se hur Sarkozy ständigt knappar in på Hollandes försprång. Kommer han också att gå om socialisternas kandidat? Det är frågan

Leave a Reply

Your email address will not be published.