Frankrike förlorar en poäng hos Standard & Poor´s

Frankrike förlorar en poäng hos Standard & Poor´s 150 150 Tomas Lindbom

De tre A:na har blivit två. I dag stod det klart efter månader av ökad sannolikhet att Frankrikes kreditvärdighet har sjunkit. I varje fall enligt kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor´s. Detta beslut som drabbat Frankrike men inte Tyskland skakar om den politiska världen i den franska huvudstaden och kommer att få ekonomiska konsekvenser för landet i nästa vecka.

Finansminister Frncois Baroin var blek om nosen i intervjun i kvällsnyheterna på France 2. Han försökte lugna befolkningen genom att säga att marknaden redan anpassat sig till denna förändring och att den ändå inte betyder så mycket som en del fruktar. Han menade också att Frankrike redan verkställt ett ekonomiskt åtstramningsprogram som nu fullföljs men inte behöver utvidgas trots dagens beslut från S & P.

Regeringen säger sig ha koll på läget. Frågan är vad väljarna tycker och om detta dråpslag drabbat President Sarkozy och hans högerregering för sent inpå president- och parlamentsval. Det är nu precis hundra dagar  till första valomgången i presidentvalet.

Oppositionen lägger förstås skulden på regeringen utom Front de gauches ledare, den stridbare Jean-Luc Mélanchon, som menar att Frankrike inte får lägga sig platt för kapitalismen i form av detta kreditvärderingsinstitut.

Francois Hollande förklarar sänkningen av kreditbetyget med tre misslyckanden under Sarkozys år vid makten. Presidenten har inte som han lovade i presidentkampanjen 2007 stärkt tillväxten, inte minskat arbetslösheten och inte heller sanerat statens skulder. Dessa tre svek har enligt Hollande lett till dagens beslut från S & P. Hollande rekommenderar stimulansåtgärder för att öka landets produktion. Han talar om en ny satsning på industrin och på mer av social rättvisa. Han vill också ändra villkoren för den europeiska centralbanken och ge den bättre befogenheter och villkor för att stötta länder i Europa som befinner sig i kris.

Marine Le Pen menar att det sänkta kreditbetyget för Frankrike är den första spiken i eurons likkista. Centerkandidaten Francois Bayrou konstaterar att regeringens långvariga ovilja att sänka skulderna är orsaken till beslutet i dag och förre premiärministern och gaullisten Dominique de Villepin konstaterar på sedvanligt majestätiskt sätt att ”Frankrike mår dåligt”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.