Väljarna tvekar…

Väljarna tvekar… 150 150 Tomas Lindbom

Nu är valrörelsen för den första valomgången till ända. Francois Hollande åker i dag till staden  Corrèze där han har sin valkrets och kommer att rösta där i morgon. Nicolas Sarkozy lär ägna en del tid på lördagen åt att umgås med hustru Carla Bruni och lilla dottern Giulia. I morgon röstar han i Paris, i det 16:e arrondissemanget. Nervösa kommer båda att invänta valresultatet på kvällen. Ett val som verkar ge Hollande en första plats inför den andra valomgången men där en tredjedel ännu är osäkra väljare.

Det råder samma utveckling i Frankrike som i Sverige. Allt fler väljare byter kandidater och parti och alltfler bestämmer sig allt senare. Vissa bestämmer sig först när de står i valbåset. Det blir också vanligare att väljare byter block. Särskilt sker det i presidentvalen som är personval och där kandidatens karaktär och utstrålning spelar en förhållandevis större roll än i parlamentsval med partier.

Sedan slutet av förra året har närmare hälften av de franska väljarna bytt kandidat. Det är onekligen en mycket  hög siffra. Samtidigt visar väljarmätningarna att balansen mellan huvudkandidaterna knappast rubbats. På fredagen publicerades de sista officiella mätningarn inför första valomgången och de visar på en återgång till siffrorna i slutet av förra året. Hollande har ett litet försprång på ett par procent i första valomgången och ett stort på cirka tio procent i den andra och avgörande omgången. Ändå vet sociologerna att många väljare gått över från Hollande till Sarkozy och vice versa. Möjligen har dessa övergångar i båda riktningarna tagit ut varandra.

Vänstern har som block stärkt sin position i denna valrörelse och aldrig varit så stark sedan Francois Mitterand omvaldes 1988. Jean-Luc Mélanchons framgångar har inte nämnvärt påverkat Hollandes position i väljarkåren. Förloraren har snarare varit centerkandidaten Francois Bayrou som i slutskedet har cirka 10 procent i jämförelse med valresultatet 2007 då han nådde höga 18.7 procent.

Inom de politiska blocken har det skett andra förändringar. Den största handlar om Jean-Luc Mélanchon som ökat från 4 till cirka 14 procent sedan valrörelsen började. Marine Le Pen har visat sig minst lika skicklig som sin pappa på att samla röster. I jämförelse med 2007 kommer hon helt säkert att nå längre än vad hennes pappa då gjorde i sin sista valrörelse. Hon ligger på 16 procent i snitt i de sista mätningarna. Det är knappt en procent under den siffra som hennes pappa nådde i sitt famösa rekordval 2002 när han slog ut socialisten Lionel Jospin och mötte Jacques Chirac i en andra valomgång. Nationella fronten brukar dessutom alltid ha lägre siffror i mätningarna än i de verkliga valen vilket pekar mot att Marine Le Pen kan komma ännu högre.

Marine Le Pen har i denna valrörelse lyckats – som hennes pappa 2002 – dra missnöjda väljare från den klassiska högern. För många fransmän har Nicolas Sarkozy varit för mjuk i invandrarfrågan och dessutom inte markerat avstånd tillräckligt mot Europa och inte nog  försvarat den nationella värdena. I valrörelsen 2007 lovade Sarkozy hårda tag men nu kan han bedömas efter sina handlingar. Han bedöms alltså i vissa fransmäns ögon som en svag president som inte förmått hålla efter invandrare, utlänningar och brottslingar på ett önskvärt sätt.

Osäkerheten finns där inför morgondagens val. Kommer de osäkra väljarna, minst en tredjedel hade ännu i veckan inte helt bestämt sig, att påverka valet i oväntad riktning? Det är möjligt. Dessutom visar mätningar att andelen som inte vill rösta verkar ha ökat från förra valet. Särskilt i andra valomgången kommer röstskolkarna att spela en viktig roll eftersom det då i hög utsträckning handlar om att medvetet avstå från att rösta. Analyserna säger att Mélanchons väljare i allmänhet kommer att stödja Hollande. En del lär avstå. Marine Le Pens väljare kommer i stor utsträckning att stanna hemma och en del kommer att rösta på Hollande. Francoia Bayrous väljare lär rösta i större grad än Le Pens men fördelar sig förmodligen ganska jämnt mellan huvudkanidaterna.

Det är ett fullt rimligt antagande att söndagens val kommer att innehålla en del överraskningar. Förmodligen kommer Hollande att vinna med ett par procent. Trenden de senaste dagarna pekar på att hans avstånd till Sarkozy snarare ökar. Marine Le Pen lär göra ett bra val och inta tredjeplatsen före Mélanchon som ändå lär göra ett otroligt bra val utifrån sitt utgångsläge. Inget tyder på att Bayrou gör bättre ifrån sig än mätningarna har visat. Eva Joly ligger väl förankrat kring 2 procent. Möjligen kan hon plocka en procent bland vänsterväljare som nu är trygga med att Hollande går vidare och vill stödja det gröna alternativet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.