Val med nya segrare

Val med nya segrare 150 150 Tomas Lindbom

Det blev seger för Francois Hollande i den första valomgången. Han fick drygt 28.5 procent mot 27 procent för den sittande presidenten Nicolas Sarkozy. En symbolisk seger som ger socialistkandidaten extra råg i ryggen inför den andra valomgången den 6 maj då de båda huvudkandidaterna möts i en avgörande duell. Marine Le Pens framgångar är ändå valets stora händelse.

Frågan är om inte kartan på allvar börjar ritas om i Frankrike. Marine Le Pen gjorde Nationella frontens bästa val någonsin med sina drygt 18 procent. Var tredje arbetarväljare stöder Marine Le Pen. Hon var därmed den starkaste röstmagneten i denna väljarkategori. Som jämförelse kan nämnas att Jean-Luc Mélanchon som förfäktat  en traditionell socialistisk linje till försvar för arbetarklassen bara fick 12 procent av deras röster. Hollande drog 27 procent av arbetarnas röster och Sarkozy 18 procent.

Marine Le Pen var segerrusig igår kväll och hennes tal efter det att valresultatet offentliggjorts utformades till en offensiv attack mot ”eliten” i det franska samhället. Hennes favoritord är UMPS för att visa att hon ser Sarkozys parti UMP och Parti Socialiste (PS) som samma elitpartier, utan kontakt med vanligt folk. Han lovade sina anhängare att denna seger bara var en början på något helt nytt.

Ledningen för Nationella fronten räknar med att den klassiska högern runt Sarkozy nu börjar bryta samman. Grupper inom denna rätt disparata rörelse (UMP)  kommer att lämna samarbetet och några ansluter sig till Nationella fronten. I juni väntar parlamentsvalet och Marine Le Pen har redan talat om en ny gruppering i fransk politik, ”rassemblement bleu Marine” som är en lek med ord och med förnamnet på ledaren, ungefär ”samling Marin(e)blå”. En sådan samling skulle ha Nationella fronten som den tunga basen men ta över bland annat grupper som tidigare stått andra kända politiker nära som Jean-Pierre Chévènement och Charles Pasqua.

Det var bistra miner från regeringspartiets företrädare i teve igår kväll. Förlusten mot vänstern ser ut att kosta dem och Sarkozy makten under de fem kommande åren. Förlusten mot Le Pen hotar den klassiska högerns ställning. Sarkozy har tvingats allt längre ut till höger under sin mandatperiod för att parera attackerna från Nationella fronten och för att kunna behålla de delar av den lägre medelklassen som hans höger traditionellt behövt i sitt väljarunderlag. Nu gick taktiken inte hem. Trots presidentens alla invandrarfientliga uttalanden gör Marine Le Pen ett rekordval.

Andra valomgången avgörs av hur Le Pens väljare förhåller sig till de båda huvudkandidaterna. Enligt mätningar skulle 60 procent av dem rösta på Sarkozy. Marine Le Pen kommer sannolikt inte att ge Sarkozy ett aktivt stöd i valet den 6 maj. Det nuvarande stödet från hennes väljare till den sittande presidenten räcker inte för att ge Sarkozy segern. Han måste också få merparten av centerledaren Francois Bayrous väljare som i gårdagens val uppgick till 9 procent. Enligt färska mätningar är inte ens hälften av dem beredda att stödja Sarkozy.

Enligt en offentliggjord mätning igår kväll har Hollande ett försprång på 54-46 procent i den andra valomgången. Det är visserligen delvis nya förutsättningar inför valet den 6 maj. Fjorton dagar av intensivt kampanjande och flera viktiga valdebatter som kan skapa förskjutningar i väljarkåren. Men det troliga är ändå att Hollande går segrande ur detta presidentval. Han har hållit ungefär samma avstånd till Sarkozy sedan årsskiftet. Det är möjligt men inte troligt att den sittande presidenten kan vända Hollandes stora ledning till egen seger på knappt två veckor.

2 comments
  • NJ Roland Johansson

    Måste säga att jag finner reaktionerna på le Pens framgång överdrivna. Visst kunde man hoppats att hon fått ett par procentenheter mindre, men resultatet hon gör kan inte betraktas som sensationellt. Till sist stannade hon på 17,9 %, ungefär samma som pappa le Pen och en andra Front National-kandidat fick tillsammans 2002. Att Martine le Pen hade chansen att göra Front National bredare och större stod klart sedan länge. Dels kan hon med en mjukare framtoning än pappan appelera till bredare väljargrupper, dels har vi en djup ekonomisk kris som ger fördel åt all opposition, framför allt systemfientlig, som FN. Att opinionsundersökningarna gav henne kring 15-16% pekade i själva verket på det som nu blev resultatet. Det är sedan länge känt att FN alltid får ett par procentenheter mindre i opinionsundersökningarna än i valen, eftersom en del väljare inte vill tala om att de röstar på FN-kandidater. Märkligt hur sällan detta nämns i kommentarerna.
    Marine le Pen rider nu på vågen av framgång och har allt intresse av att blåsa upp detta resultat så mycket som möjligt. Frågan är varför media tycks spela med i spelet? Är det bara deras vanliga jakt på sensation? Vi får hoppas det.

Leave a Reply

Your email address will not be published.