Den lilla typiska franska restaurangen i Paris

Den lilla typiska franska restaurangen i Paris 150 150 Tomas Lindbom

Söker du efter den typiska franska restaurangen, den som svarar mot alla förväntningar om hur den ska se ut, vilken stämning som ska finnas kring borden och maten som serveras. Kanske gillar du Le petit Saint Benoit på Rue Saint Benoit i Saint Germain des Prés.

”Ska vi äta lunch i morgon”, frågar jag min dotter. Hon föreslår Le petit Saint Benoit. Jag kommer dit en kvart före klockan ett. Det är fortfarande lugnt och två servitriser visar mig till ett litet bord utefter långsidan. Jag sätter mig på bänken av galon och kastar upp rocken på en hylla ovanför. Bordet har rutiga dukar som sig bör på en klassisk fransk krog. Bredvid mig sitter en ensam man och äter en viltgryta. Suger upp såsen med en bit baguette som man gör i Frankrike och sköljer det hela med en karaff vin.

Jag tittar på menyn medan jag väntar på dottern. I dag har de hachis parmentier. Det är en klassisk fransk rätt, köttfärs med potatismos som ugnsbakas. Enkelt men gott. Jag bestämmer mig för det men vill gärna ha en oeuf mayonnaise (ägg i majonnäs) som förrätt, en annan klassiker. Det blir vårt val, båda två och vi kan heller inte avstå från efterrätt. I dag har de bland annat en jordgubbsmousse som simmar i vaniljsås. Inte så tokigt. En enkel fransk lunch med andra ord.

Medan vi beställer har klockan passerat 13 och nu är det knökfullt i restaurangen. Till vänster om mig sitter ett äldre par som säkert arbetar i närheten. Ser ut som forskare eller kanske författare. Den ensamme mannen till höger om mig har fått sällskap av en yngre slank herre som verkar klara vikten trots att han verkar ha ett sug efter sötsaker. Han beställer omedelbart in en stor efterrätt som han njutningsfullt begår medan han berättar om förmiddagens kundmöten och om sin nyköpta bostadsrätt inne i stan.

Saint Germain des Prés är en elegant stadsdel mitt i Paris på vänstra stranden. Här ligger de berömda kaféerna Café de Flore och Aux deux Magots och brasserie Lipp. Dessa ställen har en lång och intressant historia. De är kända som tillhåll för existentialistfilosoferna på 50-talet. Där satt Jean-Paul Sartre och Simone de Beauvoir men också sångerskan Juliette Gréco. I dag händer det titt som tätt att en känd författare eller politiker slinker in på dessa ställen för en kaffe, en drink eller en matbit. Runtom i Saint Germain des Prés finns stora högskolor, bland annat den berömda elitskolan för samhällsstudier, Sciences Po. I närheten ligger också socialistpartiets högkvarter på Rue Solférino och även nationalförsamlingen vid La Concorde.

Le petit Saint Benoit är ett enkelt ställe men har också sin historia. Samma kända existentialister satt även här. De hade ju inte alltid så gott om pengar. Marguerite Duras är omtalad som den som flitigt njöt av goda och långa middagar på restaurangens terrass ute på trottoaren.

Dottern bjuder och det är trevligt. Jag är inte så orolig att hon ska ruinera sig. Le petit Saint Benoit har rimliga priser. Det går att äta en trerättersmåltid och inte bli ruinerad. Paris är en billigare restaurangstad än Stockholm. Här äter vi mer och fler rätter visserligen men priserna är minst 20-30 procent lägre.

  • Posted In:
  • Mat

Leave a Reply

Your email address will not be published.