Frankrikes budgetminister misstänkt för skattebrott

Frankrikes budgetminister misstänkt för skattebrott 150 150 Tomas Lindbom

Jérôme Cahuzac, budgetminister i den franska regeringen, avgick igår kväll. I den officiella versionen väljer han att avgå självmant därför att regeringen ska kunna fungera bättre utan honom. En rättslig process har nu på allvar dragits igång där han står anklagad för skattefusk. Den verkliga orsaken till avgången går det än så länge bara att spekulera i.

Denna skatteaffär har varit känd nu i minst ett halvår. Enligt misstankarna har Cahuzac undanhållit myndigheterna uppgifter om vissa inkomster och därmed sluppit betala skatt. Han skulle ha fört ut dessa delvis obeskattade pengar ur landet och placerat dessa i ett konto i Schweiz. Kontot ska enligt uppgift ha avslutats 2010 men det finns uppgifter om att han istället har ett konto i Singapore. Cahuzac har själv nekat till allt och anser sig utsatt för en skamlös förföljelse.

Jérôme Cahuzac är från början kirurg och har byggt upp en privat affärsverksamhet kring skönhetsoperationer. Hans företag som han drivit med sin hustru har särskilt specialiserat sig på hårtransplantationer. Denna karriär övergav han senare för sitt politiska engagemang som socialist. En begåvad politiker, visade det sig, och vid 60  års ålder blev han, efter segervalet i våras, budgetminister.

Oppositionsledaren, Jean-Francois Copé, var förstås inte sen att kommentera avgången och strö lite extra salt i såret hos president Francois Hollande. Det är naturligtvis extra pinsamt att budgetministern i en regering som vill vara korrekt, social, utjämna de sociala klyftorna i samhället och som kämpar för att få ner budgetunderskottet och sanera i ekonomin anklagas för att sko sig på det allmänna. En annan av ledamöterna i UMP:s parlamentsgrupp påpekade syrligt att detta händer i en regering som anser sig själv moraliskt mer högtstående än högern.

Finans- och ekonomiministeriet i området kallat Bercy i östra Paris leds av finansminister Pierre Moscovici. Han åtnjuter stor respekt för sitt allmänna politiska kunnande och äger stor klokskap. Han samarbetade bra med Cahuzac som har samma socialdemokratiska linje i ekonomiska frågor som Moscovici och Hollande. Däremot finns det klara spänningar inom finansministeriet som inrymmer flera ministrar, formellt underställda Moscovici. Den mest rebelliske är Arnaud Montebourg som ligger längst ut på vänsterkanten i regeringen och ofta gör utspel som stör både Hollande och Moscovici. Montebourg skäller då och då ut företagsledare som ser mer till företagets vinster än till de anställdas trygghet och krävde i samband med grälen kring stålfabriken Mittal att företaget skulle socialiseras under en kortare tid. Inte populärt bland regeringens socialdemokrater.

Finansministeriet har hållit ihop tack vare att Moscovici och Cahuzac haft förhållandevis hårda nypor och haft stöd hela tiden från Elyséepalatset. Den nye budgetministern, Bernard Cazeneuve som tills igår varit Europaminister är en skicklig politiker med samma politiska inriktning. Det lär betyda att maktbalansen inom finansministeriet består till socialdemokraternas fördel.

Regeringen får trots allt lite mer arbetsro sedan Cahuzac lämnat in. Det stora hotet är däremot ekonomin i landet  och krisen i Europa.Till de frågorna lär vi få återkomma många gånger under Hollandes presidentperiod. Det ser mörkare ut än på länge för landets ekonomi och opinionssiffrorna är  mycket dystra. Bedömare har tidigare sagt att Hollande har tid på sig att vända krisen till något positivare. Domen kommer först om ett år. Frågan är nu om det är en riktig bedömning. Svårigheterna hopar sig och en politisk kris kan komma redan i höst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.