Sarkozys framtid hotad av domare i Bordeaux

Sarkozys framtid hotad av domare i Bordeaux 150 150 Tomas Lindbom

Framför ögonen på en hel värld spelas nu upp ett drama mellan förre presidenten Nicolas Sarkozy och det franska rättsväsendet,dessa dagar främst förkroppsligat i domaren Jean-Michel Gentil i Bordeaux. Den senare har bestämt att starta en rättslig undersökning där det enligt honom finns tydliga misstankar om att Sarkozy i strid med lagen försökt tillskansa sig stora belopp för sin valrörelse 2007 av en av Frankrikes rikaste kvinnor. Liliane Bettencourt.

Alla franska presidenter dras in i affärer där domstolen startar undersökningar och hotar med långvariga fängelsestraff. I allmänhet rör det sig om pengar som olovligen flyttas till konton som presidenten förfogar över för att bekosta valrörelser. Sarkozy är nu indragen i  två affärer. Den första affären handlar om vapenaffärer som går tillbaka till 1990-talet. Den andra och nu aktuella handlar alltså om valrörelsen 2007. Liliane Bettencourt var då 85 år och ansågs redan så mentalt otillräknelig att hon lurats mot bättre förstånd att lämna ifrån sig dessa summor till UMP.

En häpnadsväckande berättelse spelas upp i media. Flera av hennes släktingar berättar om att den dåvarande kampanjledaren för Sarkozy, Eric Woerth vid flera tillfällen kommit hem till Liliane Bettencourt och tagit emot kuvert med kontanter. Den blivande president Sarkozy erkänner att han varit på besök en gång men sägs ha gjort flera besök och också tagit emot pengar i kuvert. Till saken hör också att Woerths fru skötte Liliane Bettencourt privata förmögenhet som gör henne till en av världens tjugo rikaste personer. Eric Woerth tvingades avgå från regeringen men Sarkozy skyddades under sin presidentperiod av immunitet som alla presidenter. Sarkozy nekar till alla anklagelser.

Domaren Jean-Michel Gentil anklagar Sarkozy för abus de faiblesse. Det kan översättas med att han utnyttjat en persons mentala svaghet för att tillskansa sig ekonomiska fördelar. Det är ett allvarligt brott i Frankrike som kan ge upp till fem års fängelse.

Reaktionen från den förre presidenten och hans politiska miljö i UMP är våldsam. De anklagar alla rättsapparaten och särskilt Jean-Michel Gentil för att bedriva en rent politisk hetskampanj. Sarkozy kallades i torsdags kväll till ett flera timmar långt förhör i Bordeaux där han konfronterades med personer i Liliane Bettencourts krets, personer som påstår sig ha sett Sarkozy ta emot kuvert med pengar från henne. Sarkozy lär själv ha kokat av raseri. Spänningen och hatet mellan Gentil och Sarkozy lär enligt tidningen Le Monde ha antagit otroliga proportioner.

Nicolas Sarkozy förklarade i en intervju för ett par veckor sedan att han ansåg sig tvungen att återvända till politiken. Enligt honom är President Hollande en politisk katastrof för Frankrike och kronprinsarna i hans parti saknar tillräcklig vingbredd för att klara av att ta över landet vid nästa val.

Nu är Sarkozys ställning underminerad för lång tid. Han kan naturligtvis rent rättsligt befrias från anklagelserna. Trots tung bevisbörda brukar aldrig domarna lyckas bura in någon hög politiker. Men historierna om kuverten med pengar till valrörelsen  – hur sanna dessa berättelser än är – skadar Sarkozys rykte. Framför allt hans vildsinta utspel mot domare och åklagare  har chockat många fransmän. Hans förakt och verbala försök till obstruktion mot rättsväsendet stärker inte hans ställning. Tvärtom.

Den socialistiska regeringen håller låg profil men upprörs över oppositionspolitikernas förakt för domstolens rätt att arbeta självständigt. Det finns drag i högerpolitikernas reaktioner i denna affär som måste sägas vara obehagliga. Det tyder på att oppositionen befinner sig i en allmän kris. Ingen självklar ledare .Och så får då drömmen om att Sarkozy ska komma tillbaka sig en knäck genom torsdagskvällens händelse i Bordeaux. Det är många av dem som fullständigt tappar huvudet när de inser att Sarkozy nu definitivt kan bli en lame duck i den franska politiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.