Så beskrivs en OS-invigning

Så beskrivs en OS-invigning 150 150 Tomas Lindbom

Ibland blir kulturskillnaderna mellan Frankrike och Sverige så tydliga. Eller hur media beskriver en verklighet. I varje fall om man får jämföra den franska statstelevisionens rapportering från de olika nationernas inmarsch vid invigningen av vinter-OS med Viasats bevakning av samma händelse. Informationstätt och samhällsorienterat mot meningslöst pladder.

Jag växlar mellan France 2 och TV 3. Ett exempel: Ukrainas trupp kommer in på stadion. I France 2 förbereds tittaren på relationen mellan Ukraina och Ryssland och kommentatorn ställer frågan hur publiken på stadion kommer att möta denna ukrainska trupp. Det  blir ovationer från läktarna och det kommenteras. Jag slår snabbt över till Tv 3. Där babblar kommentatorerna om att Ukrainas dräkter är så lika de svenska. Blågult som Sverige.

De svenska kommentatorerna kommenterar det som alla ser. Nationerna som har en trupp på fyra personer kommenteras med att de består av fyra. Vi får inget veta mer än meningslösa uppgifter om att fanbäraren från något land deltar i nordisk kombination.

Det förefaller som om de svenska kommentatorerna inte läst på. Eller så tror de att svenska tittare inget vill veta. Som om vi i våra tevesoffor vill lyssna till banala kommentarer om atleters utseende – Göran Zachrisson gör reflektionen att långa och storvuxna män ser rara ut med anspelning på en ovanligt storväxt fanbärare i mängden  – istället för att vidga våra sinnen och öka vår kunskap.tillföra.

Den franska televisionen däremot har tagit med en rysk expert på geopolitik som kan beskriva Rysslands relationer med andra öststater och med Kina. Övriga kommentatorer i studion har läst på. De ger mig som tittare perspektiv på invigningen; politiskt, kulturellt och idrottsligt.

En OS-invigning är ingen sporthändelse utan framförallt ett kulturellt evenemang. När ska de svenska tevebolagen ta sitt ansvar och försöka närma sig de stora kulturnationerna. Det finns en utmaning i att faktiskt spänna musklerna inte bara rent fysiskt på idrottsarenorna utan också mentalt för att höja den kulturella nivån på ett folk.

11 comments
 • Julia

  Göran Zachrisson föreföll ha missuppfattat sin roll att professionellt sakligt kommentera OS-invigningen för den svenska tv-publiken och inget annat. Blev tyvärr mest annat.

 • NJ Roland Johansson

  Sedan ett par år har jag börjat se en del sport på svensk teve igen. Tyvärr verkar svensk sportjournalistik ha förfallit till ett infantilt tävlande i att heja på vildast, och skrika högst när där är svenska framgångar. ”Uppsnacket” före ett evenemang kan pågå i över en timme, givetvis blir det upprepningar utan mycket substans. Karameller i form av svenska framgångar suger man på och älter om hur länge som helst. (Ett brons räcker.)
  Om då dessa personer ska kommentera ett kulturevenemang, tja vad kan man vänta sig?

 • Karin Kloo

  Håller med dig fullständigt! Det är också detta som gör det så intressant att se på t.ex. Tour de France. Om man inte känner till cyklisterna så väl kan man med nöje ägna sig åt att lyssna på den kulturelle bisittaren som kunnigt berättar om alla sevärdheter som passeras längs vägen…

 • http://www.thpro8.com/

  · i adore the way you describe cooking – i find that it has the same effect on me… most of the times, as long as i have the time to indulge in it as a craft and not just as “must make dinner now”.thank you for sharing…

 • http://www./

  Donald Trump was honored and very proud of himself for being mentioned by both presidential debators in the very nice city of Denver on this Tonight, both men clearly elevated themselves by the mention. Donald Trump is very proud of his small business. The only thing he would have liked to hear more about: is himself, but a mention of the birth certificate and college records of Obama would have been alright, not the best, but just OK.

 • kredit schufa online sofort cash

  naja bis zu tuchanka gabs ja Kolonie auch menschliche, die ernteten die ab und der kleine reaper verteilte die dann im Anflug mit dem komischen Asterioden schmarren, ch weiss eigentlich ein denkfehler aber willst du lieber gegen 100 Rohlinge oder 100 Husks kämpfen????

 • http://www./

  the first answer has it wrong for the first part, the rest is correct. It should be:Je n’ai visité aucun de ces deux pays, par conséquent ce serait une nouvelle expérience pour moi

Leave a Reply

Your email address will not be published.