Ny politisk affär i Frankrike skadar Hollande

Ny politisk affär i Frankrike skadar Hollande 150 150 Tomas Lindbom

En lunch i slutet av juni i år mellan tre höga herrar i den politiska sfären: Förre president Nicolas Sarkozys premiärminister Francois Fillon, nuvarande presidenten Francois Hollandes nuvarande stabschef i Elyséepalatset, Jean-Pierre Jouyet och en annan hög tjänsteman, stabschefen i premiärministern Francois Fillons kansli under dennes tid vid makten, Antoine Gosset-Grainville. Jean-Pierre Jouyet var också en kortare tid minister i Sarkozys regering, ledd av Francois Fillon och mycket nära vän till just Fillon men är också mycket nära vän till Francois Hollande. En person med en fot i varje läger med andra ord.

Hänger ni med? Trådarna i fransk politik trasslar ofta in sig i komplicerade nätverk. De tre herrarna åt i alla fall lunch med varandra och smorde kråset på en fin restaurang i närheten av Elyséepalatset denna sommardag den 24 juni 2014. Vad talade de om? Om detta ska det nu väckas åtal för förtal. Och kring vad som kan ha sagts vid denna lunch har nu oppositionen i nationalförsamlingen krävt stabschefen Joyets avgång.

Det är ännu en av dessa affärer som handlar om makt och våldsamma uppgörelser mellan politiker och höga statstjänstemän, inte bara mellan partier utan minst lika mycket inom vart och ett av de två stora partierna, UMP (högern) och PS (Socialistpartiet). Fillon kämpar om makten att bli UMP:s presidentkandidat 2017 med Nicolas Sarkozy som främsta antagonist. Jouyet påstår att Fillon bett honom och indirekt President Hollande att skyndsamt påverka den juridiska handläggningen med målet att utkräva ansvar av Nicolas Sarkozy. Det gäller den korruptionsskandal som kopplar UMP till ett PR-företag, Bygmalion och där Sarkozy är delvis inblandad.

Joyet har för två journalister på Le Monde berättat om lunchen och om Fillons begäran om stöd i sitt maktspel mot Sarkozy. Jouyet skulle alltså ha hängt ut sin ”nära” vän Francois Fillon under denna pressintervju. Jouyet ville tala off the record men journalisterna har trots det  publicerat hans uttalanden i en nyutkommen bok som blev känd den 5 november. Jouyet förnekade den 6 november  att han någonsin hört Fillon säga detta men dagen därpå – sedan journalisterna sagt sig ha hans uttalande på band – ändrade han sig en andra gång och förklarade att Fillon verkligen begärt av regeringen att ”slå hårt mot Sarkozy”

Fillon å sin sida förnekar att han någonsin tagit upp frågan och tänker nu genom sin advokat starta en process mot journalisterna för förtal samtidigt som hans partigrupp, UMP, i nationalförsamlingen kräver Jouyets avgång. Det  behöver kanske inte tilläggas att Fillon och Jouyet inte längre är lika nära vänner.

Många har förstås undrat vad den tredje mannen vid lunchbordet kan ha att förtälja om vad som sas. I dag har han i Le Figaro öppnat sitt hjärta och påstår att Fillon aldrig sagt något. Lunchsamtalen kretsade kring Europa och några andra mindre heta frågor, påstår han. Men vem tror på Antoine Gosset-Grainville? Han är för det första Fillons tidigare stabschef och till skillnad från Jouyet endast trogen högern och bara vän med Fillon. För det andra: Lunchen den 24 juni inföll samtidigt som Bygmalionaffären var som hetast. Fillon hade av partiet UMP fått uppdraget att ta det övergripande ansvaret för en lösning av denna heta och infekterade fråga. Skulle han denna dag sitta med Hollandes stabschef och prata om ditten och datten under en lunch även om de var goda vänner? Det låter högst osannolikt.

Denna affär – oavsett hur den  slutar – hotar Fillons framtid som möjlig presidentkandidat för UMP och stärker Sarkozys ställning i partiet. Denna affär kastar ett iskallt sken över Jean-Pierre Jouyet som oavsett vad som är sant har visat sig pladdrig gentemot media. Han är betydelsefull för Hollande. Skulle han av media- och politikstormen tvingas att avgå gör Hollande ännu en förlust. Den nuvarande presidenten räknar in motgång efter motgång under sin presidentperiod.

I vanlig ordning finns det en segrare: Marine Le Pen. Hon har i flera år beskrivit högern och socialisterna som i grunden ett enda parti, UMPS. Nu får hon ännu en gång vatten på sin kvarn.

Inte bara Marine Le Pen och Nationella fronten tycker att detta maktspel börjar anta en omfattning som misskrediterar den franska republiken och ytterst den franska demokratin. En aldrig sinande ström av affärer kommer upp till ytan och tar upp utrymme i medias rapportering av inrikespolitiken. I varje mätning ökar sympatierna för Nationella fronten och framförallt för Marine Le Pen som presidentkandidat. Affären Fillon-Jouyet spär ytterligare på det folkliga föraktet för de traditionella partierna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.