Dominique Strauss-Kahn inför rätta

Dominique Strauss-Kahn inför rätta 150 150 Tomas Lindbom

Sommaren 2011 föll Dominique Strauss-Kahn bildligt talat från himlen till helvetet. Han greps av amerikansk polis när han redan hunnit in i flygplanet från New York mot Paris och anhölls några timmar senare för en misstänkt våldtäkt mot en hotellstäderska på Sofitel inne på Manhattan. Chefen för Internationella valutafonden och den hetaste kandidaten i franska socialistpartiet för kommande års presidentval kom sedan att framstå som en billig, föraktad sexmissbrukare och kvinnoföraktare med våldstendenser. Fallhöjden kunde inte vara större. Det sa vi alla då. Och vi trodde att historien om DSK var i ock med detta slut. Men så fel vi hade. Nu fortsätter historien från en rättssal i Lille och fallet ner i helvetet bara fortsätter för honom.

I fjorton dagar har nu förhandlingar pågått i en rättegång där DSK och andra män anklagas för koppleri. Dessa män ska enligt åklagarna organiserat särskilda gruppsexträffar med prostituerade. DSK har varit juvelen i kronan vid dessa möten och han ska ha genom sin starka position på flera sätt ha bidragit till att träffarna genomförts. De har genomförts vid upprepade tillfällen, i Europa och i USA.

Fransk lag tillåter sex mot betalning men har hårda regler när det gäller koppleri. Det är enkelt att bli hallick. Det behövs bara att organisera en grupp om några personer eller skaffa en lokal för ändamålet eller ringa några prostituerade och du riskerar i lagens mening straff som i svåra fall kan uppgå till tio års fängelse. DSK har inte varit helt overksam i förberedelserna för dessa sexmöten, enligt åklagaren. Själv förnekar DSK all kännedom om att flickorna som deltog var prostituerade. Han säger till och med att han ogillar fenomenet med sex mot betalning.

Den andra veckan av förhandlingarna har DSK suttit rent konkret på de anklagades bänk. Förhandlingarna har skett öppet inför journalister och allmänhet. De franska tidningarna har fyllts av rapporter och teckningar som åskådliggjort händelserna i rättssalen. En bild av en sorglig affär. De prostituerade konstaterar att det förekommit våldsamma tendenser och inte lite av förakt från de anklagade männens sida. DSK erkänner också att han är tilltalad av sex i en mer brutal, fysisk form.

Det är självfallet rimligt att anlägga moraliska aspekter på det som förekommit helt utan att koppla in frågan om det lagliga eller olagliga i sexträffarna. Det är svårt att tro att inte DSK insåg att flickorna var betalda av hans vänner. Han har själv också talat om flickorna som materiel, ett ord som används i kopplerisammanhang om prostituerade. Hans roll som kopplare måste domstolen bedöma utifrån hur den franska lagen ska tillämpas. Det handlar i alla fall om en man som nu står med båda benen djupt nersjunkna i den mer svårartade formen av självförvållad mänsklig förnedring. Och det handlar om en man som i varje fall utåt inte verkar ångerfull eller ens medveten om vad han gått igenom som människa under de senare åren.

DSK står i ett läge där han förlorat allt. Efter Sofitelaffären kom han trots allt tillbaka. Reste runt som rådgivare till internationella företag och stater. Han startade ett företag med en kompanjon. Men den senare svek honom och tog sedan sitt liv. DSK visade sig inte ha omdöme heller att välja partner inom affärsvärlden. Nu är han blåst på pengar och har förlorat sin heder. Värst av allt är förmodligen det självförakt som han knappast kan undgå att känna och tvingas leva med, dag efter dag. Han kom till helvetet redan den där vårdagen 2011 när han togs av New York-polisen för misstänkt våldtäkt. Nu får han känna på en region som väl kan tänkas vara källaren i Satans rike.

2 comments
  • Eva Swedenmark

    Och den mannen var den främste kandidaten i Socialistpartiet … hans utsvävande vidriga kvinnoföraktande liv kan ju inte ha varit okänt för ledningen i det parti han ville företräda. Ändå ville man ge honom mer makt. Obegripligt.

  • Tyrgils Saxlund

    Klart de visste; det fanns tecken långt innan hans fall ner i avgrunden. Men dessa sopades undan och de kvinnor som vågade säga något misstänkliggjordes. I värsta fall kunde de sättas åt juridiskt.
    Jag har gjort tankexperimentet hur media följt upp allt detta – t ex i Sverige – om DSK varit höger. Svaret är nog rätt självklart.

Leave a Reply

Your email address will not be published.