Frankrikes nationaldag… och så semester

Frankrikes nationaldag… och så semester 150 150 Tomas Lindbom

I dag är det Frankrikes nationaldag, den 14 juli. En dag då fransmännen känner samhörighet – eller förväntas känna samhörighet – med sin nation. Den firas på ett självklart sätt utan ursäkter om att det skulle vara ett uttryck för överdriven nationalism. Det är en dag när Frankrike också vill känna sig som en stormakt i världen. Militärparaden på Champs Elysées är ett exempel på det. Den 14 juli upphävs alla spänningar och konflikter inom landet för en dag. Presidenten är president för alla fransmän oavsett politisk uppfattning. Republikens värderingar ska självfallet delas av alla. Alla är stolta – eller förväntas vara stolta – den 14 juli. I morgon är allt som vanligt igen. I morgon börjar de heta samtalen, de skarpa ordväxlingarna, konflikterna…

Nej, så är det egentligen inte. I morgon börjar  semesterperioden. En stor del av den arbetsföra befolkningen börjar ta ut sin semester den 15 juli. Övriga väntar till den 1 augusti. Det inträder ett visst lugn i landet dagen efter nationaldagen. Nu beger sig de som har råd till sina semesterplatser, helst vid Medelhavet eller Atlantkusten. En del åker också utomlands. Värmen tröttar också. Fransmännen blir lite lojare, lite beskedligare under de sista juliveckorna och i augusti. Paris är faktiskt en ganska stillsam stad och tas över av turisterna. Bilarna blir färre. Det är riktigt angenämt att promenera i stan.

Jag gör som fransmännen. Tar en paus i mitt bloggande precis som jag brukar den här perioden på året. Jag återkommer om en dryg månad när hösten närmar sig och det politiska arbetet börjar igen. Med nya politiska utspel, debatter och skandaler. Ett år som blir viktigt politiskt sett. Frankrikes roll i EU har stärkts under de sista veckorna av Greklandskrisen. Det blir intressant att följa Hollande i hans arbete i höst för att ytterligare stärka Frankrikes roll inom EU. I slutet av året genomförs val till de tretton regionerna. Det sista valet före presidentvalet 2017. Mycket uppmärksamhet kommer också att riktas mot de ekonomiska frågorna. Hur går det med tillväxten och arbetslösheten. Även frågor om terrorism, om förorterna och om den franska identiteten lär komma att skapa många debatter under det kommande arbetsåret.

Nu önskar jag alla läsare av denna blogg en god fortsättning på sommaren. På återseende i slutet av augusti!

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.