Franska vänsterpolitiker kramar Varoufakis

Franska vänsterpolitiker kramar Varoufakis 150 150 Tomas Lindbom

I helgen besökte Greklands förre finansminister Yanis Varoufakis Frankrike för möten med två ledare för den vänster som opponerar mot den socialistiska regeringens ekonomiska politik. Varoufakis träffade ledaren för Front de gauche (=Vänsterpartiet) och ekonomiministern i Manuel Valls första regering, Arnaud Montebourg. Varoufakis har blivit en attraktiv man för denna vänster och frågan som ställs i Frankrike är nu om det skapas en radikal vänster som på allvar vill utmana Francois Hollande inför 2017 års presidentval. Svaret är troligen nej.

Enkelt uttryckt är den franska vänster om vänstern starkt avståndstagande från den tyska ekonomiska linjen inom EU. Den högst rimliga kritiken som kan riktas mot främst Wolfgang Schäubles hårda linje gentemot Grekland har här utvecklats till en närmast hatisk inställning till Tyskland, till Bryssel, till IMF och den europeiska centralbanken. Jean-Luc Mélanchon skrev i vintras en bok som närmast kan betraktas som en hatbok mot Tyskland. Däremot inte ett ord om det ansvar som också åvilar den nuvarande grekiska regeringen. Både Mélanchon och Montebourg ägnar all tid åt kritik av tysk politik men förklarar inte hur den grekiska regeringen ska göra för att ta itu med de gigantiska problem som finns i den egna statliga administrationen, kring skatteuppbörd och många andra svåra frågor. De hyllar den nuvarande grekiska regeringens politik och försöker visa – utan att lyckas – att den borde vara ett föredöme också för den franska regeringen.

Det finns dock ett utrymme i vänsterns väljarkår för en ganska oansvarig fraspolitik mot kapitalet och mot de krafter som utpekas som fiender till de svagare grupperna i ett samhälle. Mélenchon valde för några år sedan att lämna Socialistpartiet  (PS) och skapade sitt Front de Gauche. Han har försökt samarbeta med det numera mycket svaga kommunistpartiet (PCF) men kom i konflikt med dess ledare. Nu försöker han skapa en ny plattform med stöd av bland andra Varoufakis. Arnaud Montebourg är fortfarande medlem i PS men har sedan han sparkades ur regeringen förra sommaren gått kräftgång i popularitet. Han arbetar som konsult och har svårt att behålla sina sympatisörer. Han var den tredje starkaste kandidaten i PS primärval 2011 inför presidentvalet. Bara Francois Hollande och Martine Aubry fick högre siffror i detta primärval. I dag verkar hans ställning i partiet  ytterst bräcklig. Han ses förstås av socialisterna i regeringen som en opålitlig person men har lyckas inte heller fånga upp det missnöje med Hollande  som trots allt finns bland många partimedlemmar runt om i landet.

Det finns en starkare grupp av vänsterorienterade kritiker av den franska regeringens politik och det är de så kallade frondörerna. De är mer organiserade, har ett bredare perspektiv på politiken och även konkreta förslag till åtgärder, inte minst inom inrikespolitiken. De är heller inte lockade av att samarbeta med Montebourg.

Mélenchons och Montebourgs möten med Varoufakis i helgen drog till sig mycket mediauppmärksamhet. Dessvärre för dessa både franska socialistiska politiker visade mötena att deras position numera är svag och att det blir svårt för dem i alla fall att bygga plattformar för reellt politiskt inflytande när vi närmar oss kommande val.

Leave a Reply

Your email address will not be published.