Frihetens konvoj närmar sig Paris

Frihetens konvoj närmar sig Paris 150 150 Tomas Lindbom

En ny proteströrelse ser ljuset i Frankrike, le convoi de la liberté (frihetens konvoj). Drygt tre tusen fordon, enligt polisen, närmar sig nu Paris. Bilarna, minibussarna, campingfordonen har kommit från hela Frankrike. Fler och fler har anslutit sig på de nationella vägarna genom landet. Tåget av fordon har därför vuxit i omfattning och samordnats. I morgon är det lördag, veckodagen för de gula västarnas demonstration på Champs Elysées för två-tre år sedan, och polisen i huvudstaden har redan byggt barrikader där. Deras krav handlar om att regeringen ska ta bort vaccinpassen men det finns också ett växande missnöje hos demonstranterna med den svaga köpkraften och de höga energikostnaderna.

Många har säkert väntat på en ny protestvåg sedan pandemin börjat minska i omfattning. I dag meddelade till exempel regeringens talesperson Gabriel Attal att munskydd inomhus inte längre är ett krav från och med den 28 februari. Många tror också att vaccinpassen snart kommer att försvinna men än ett tag lär de finnas kvar.

Deltagarna i Frihetens konvoj opponerar sig mot dagens restriktioner. Många av dem är sannolikt ovaccinerade. Det finns en koppling mellan antivaxxare och den folkliga rörelse som har starka likheter med de gula västarna. Det är en grupp i samhället som lever strax ovanför fattigdomsstrecket och oroas över att snart hamna i ren prekaritet. Det handlar om låg medelklass och arbetarklass i små städer och på landsbygd. Människor som enligt opinionsforskaren Jérôme Fourquet bygger sin politiska opposition och vrede mot makten kring frågan om konsumtion och elitens ställning i nationen. De konstaterar att deras pengar inte räcker till och de ser också, särskilt på tv, hur en del av befolkningen får en allt högre levnadsstandard. Ett hat riktas mot President Macron och hans vision om Frankrike som en start-up-nation.

Frihetens konvoj oroar nu Macron och hans regering och parti. Rörelsen har inte stöd från en majoritet av medborgarna så länge dess medlemmar i första hand vänder sig mot covidvaccineringen. Skulle rörelsen däremot rikta vreden mer mot den svaga köpkraften kommer stödet säkert att växa. Det kan då bli bekymmersamt för Macron i valrörelsens slutskede. Han manade i dag i en tidning om lugn i landet. Han leder för närvarande klart i alla opinionsmätningar och en social proteströrelse är det sista han önskar sig.

Flera av de andra presidentkandidaterna har med förtjusning anslutit sig till rörelsens krav. Det gäller främst Marine Le Pen och Jean-Luc Mélenchon.  De hoppas dra fördelar av en ökad social oro i landet.

Det är intressant att notera att Marine Le Pen redan före helgens händelser stärkt sin ställning i opinionen och ligger nu klart på andra plats efter Macron medan Valérie Pécresse tappat någon procent och nu ligger jämsides med Éric Zemmour. Det är fortfarande inga stora avstånd mellan dessa tre kandidater i kampen om den andra platsen i presidentvalets slutomgång men sannolikt gynnas inte Pécresse av Frihetens konvoj. Hennes stora möjlighet är mötet hon håller klockan 14 på söndag. Det är tillfället för henne att lyfta sin kampanj och öka stödet i opinionen. Hur hanterar hon att som republikansk presidentkandidat tala till sin väljarkår om konflikten mellan folket och eliten – iscensatt av Frihetens konvoj –  aktualiseras igen?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.