En mätning ger Le Pen segern

En mätning ger Le Pen segern 150 150 Tomas Lindbom

Ett opinionsinstitut, Atlas Politico, är först att ge segern i den andra valomgången till Marine Le Pen mot Emmanuel Macron med 50,5 mot 49,5 procent. Det är en enda mätning som naturligtvis ska tas med en stor nypa salt men visst, avståndet mellan det båda huvudkonkurrenterna i valspurten krymper. Och Jean-Luc Mélenchon ökar också i olika instituts senaste mätningar.

Marine Le Pen har krupit närmare en seger i presidentvalet genom att välja en helt annan taktik än de andra utmanarna. Hon har valt att med uthållighet åka runt i byar och städer och träffa människor, lyssna på deras frågor och låta mötena på marknader och torg ta tid. Hon har haft otaliga kvällsmöten överallt i landet men aldrig de stora och mäktiga utan de små och mer intima. Fulla salar men sällan mer än tusen personer. Hon har knutit banden ännu hårdare med det Frankrike som känner utanförskap och finns utanför storstäderna.

Marine Le Pen har också justerat sina politiska uppfattningar. Hon har dragit tillbaka de hårda ställningstagandena mot EU. Hon har genom Éric Zemmours inträde på arenan också kommit att framstå som mindre extrem. Snarare har hon blivit folkets vän och den som bryr sig om vardagsproblemen. Så många fransmän bekymrar sig om köpkraften i dag, i spåren av höjda energipriser och högre inflation. Kriget i Ukraina kan indirekt tyckas skadligt för fransmännen men de tittar främst i sina plånböcker och ser hur tomma de är i slutet av varje månad.

Éric Zemmour tappar stadigt i mätningarna. Det verkar finnas ett flöde från honom till henne. Men sannolikt stärks hon också av att Macron förlorar när köpkraften tar över från kriget som viktigaste ämne. Jean-Luc Mélenchon går också framåt. Han ligger nu mellan 15 och 17 procent, cirka 4-5 procent bakom Le Pen. Han kan säkert räkna med ett hyggligt resultat i första valomgången när en del vänsterväljare till slut föredrar honom framför kommunisten Roussel, Socialistpartiets Anne Hidalgo  eller till och med den gröna kandidaten Yannick Jadot. Det gäller för många vänsterväljare att nu kraftsamla i ett förtvivlat försök att komma till den andra valomgången. Det verkar osannolikt att projektet lyckas men skulle mot förmodan Mélenchon komma före Le Pen i valet på söndag öppnar sig förstås ett annat och mer positivt läge för honom i den andra omgången.

Denna valrörelse blev till slut spännande om det nu är vad vi vill ha. Macron visar upp en större regeringsduglighet än någon annan kandidat. Han kan också företräda fler gemensamma intressen hos det franska folket. Marine Le Pen visar ändå i detta sitt tredje presidentval att hon är att räkna med och att hon respekteras i högre grad än tidigare. Otvivelaktigt har hon gjort en utmärkt valrörelse i linje med sin personlighet och fått uppskattning för det bland så många fransmän som är främmande för den politikertyp som Macron representerar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.