Ett splittrat Frankrike

Ett splittrat Frankrike 150 150 Tomas Lindbom

Nu vet vi resultatet av den första valomgången i det franska presidentvalet. Emmanuel Macron fick flest röster, enligt preliminära siffror 27,6 procent följd av Marine Le Pen på 23,4. Inte alldeles oväntat resultat. Den stora överraskningen var att trean i fältet, Jean-Luc Mélenchon nådde upp till mycket anständiga 22 procent. Tre kandidater med olika profil som visar hur splittrat landet är.

Det finns anledning att återkomma till konsekvenserna av detta val för olika politiska falanger. Republikanernas kandidat Valérie Pécresse fick under 5 procent, Socialistkandidaten Anne Hidalgo under 2 procent. De två gamla statsbärande partierna samlar inte ens 7 procent tillsammans. Det blir intressant att följa hur det politiska landskapet både till höger och vänster kommer att omskapas. Den reformistiska vänstern led ett stort nederlag denna gång och även den mer konservativa delen av högern. Marine Le Pen kallas för högernationalist men det finns anledning att fråga sig hur mycket det är en stämpel på henne från vänster. Inte vill Mélenchon ha konkurrens om arbetarväljarna. Han och hans vänner inom Det okuvade Frankrike ser potentialen i den väljarskara som Madame Le Pen förfogar över. Vart kommer egentligen Nationell Samling att ta vägen? Kommer vi om några år att kalla detta parti för vänsternationalistiskt i stället?

Viktig blir framförallt frågan hur projektet med en konservativ, nationalistisk höger kommer att utvecklas. Vilken roll kommer Marine Le Pens systerdotter Marion Maréchal att spela för att skapa denna höger? Republikanerna har sannolikt knäckts av valresultatet. En del av partiet ansluter sig till Macron. Den andra delen bygger ett högernationalistiskt och konservativt block.

Det går att göra intressanta iakttagelser kring fördelningen av rösterna i olika landsdelar. Marine Le Pen är verkligen kandidaten för landsbygden och de mindre städerna, det bortglömda Frankrike som hon skulle säga. Hon dominerar starkt i norra Frankrike och längs Medelhavet, särskilt den östra delen bort mot italienska gränsen. Däremot går hon av naturliga skäl dåligt i invandrarområden och i en storstad som Paris. I huvudstaden, innanför murarna som fransmännen säger, fick hon 5,5 procent och placerad på sjätte plats. Macron fick drygt 35 procent och Mélenchon 30 men hon fick också se sig besegrad i Paris av Zemmour (8 procent), de grönas kandidat Yannick Jadot (7,5) och Valérie Pécresse på 6,5 procent. Frankrikes huvudstad med stark medelklassprägel lockar en liberalt sinnad Macron och en profilerad vänsterpolitiker som Mélenchon.

I invandrarområdet Seine-Saint Denis ser siffrorna helt olika ut. Mélenchon får 49 procent följd av Macron på 20. Här kommer Le Pen på tredje plats med knappt 12 procent.

Nu återstår en andra valomgång. Det varnas för en seger för Marine Le Pen. Den ska inte uteslutas och mycket kan hända under de två veckor som återstår till den andra valomgången. Ändå är grundtipset att Macron väljs på nytt. Men med en seger för honom kommer ändå det politiska landskapet i Frankrike att ritas om. Vi får verkligen anledning att återkomma till den frågan.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.