Konflikten mellan Macron och hans premiärminister

Konflikten mellan Macron och hans premiärminister 150 150 Tomas Lindbom

En ständigt återkommande fråga i det analyserande politiska samtalet i Frankrike är förhållandet mellan den sittande presidenten och hans premiärminister. I dagsläget heter presidenten som bekant Emmanuel Macron och premiärministern Elisabeth Borne. Den senare utnämndes av Macron i samband med presidentvalet för ett drygt år sedan. Deras relation har stadigt försämrats och nu väntar alla på tidpunkten när hon avskedas. Det finns skäl för att det sker snart men också för att det sker vid en senare tidpunkt.

Elisabeth Borne var inte Macrons eget förstahandsval när han omvaldes till president. Han hade blicken riktad mot en kvinnlig politiker med bakgrund inom den moderata högern. Rådgivare till Macron varnade för att ännu en mer högerprofilerad premiärminister skulle försvåra för macronisterna att bredda sitt politiska underlag. Under Macrons första mandateriod kom allt starkare invändningar mot att han valde fler ministrar och rådgivare från höger än från vänster. Nu var det nödvändigt att visa de moderata vänsterväljarna att han inte glömt bort sin gamla hemvist, som socialist och ekonomiminister i president François Hollandes regering.

Elisabeth Borne kommer ur Socialistpartiet. Hon är tveklöst i dag en mittenpolitiker men det går att skönja vissa skillnader i hennes attityd jämfört med Macron och till exempel inrikesminister Gérald Darmanin. Hon ville inte använda paragrafen 39:4 för att driva igenom pensionspropositionen i parlamentet utan votering men fick böja sig för presidenten. Hon lär också ha velat ha mer dialog med de fackliga organisationerna inför beredningen av pensionsförslaget i nationalförsamlingen.

För närvarande råder spänningar också i hur Marine Le Pens parti Nationell Samling ska bemötas och beskrivas. Elisabeth Borne talar gärna om partiets rötter i den del av Frankrike som anpassade sig till tyskarna under andra världskriget. Macron svarar att det är fel väg att gå när man som regering använder moraliska argument mot Nationell Samling. Han påtalar att alla väljarna som stöder Le Pen knappast känner igen sig i kopplingen till Marskalk Pétain under kriget och att det inte heller gynnar försöken att hindra denna rörelse från att växa ytterligare i styrka.

En fransk premiärminister är alltid i underläge mot sin president. Den senare har rätten att tillsätta och avsätta inte bara premiärministern utan alla ministrar efter behag. Regeringen står ansvarig inför presidenten, inte inför parlamentet. En del tror att Borne kan tvingas avgå när som helst. Kanske väljer dock Macron att vänta med att ge Elisabeth Borne silkessnöret. En franska politisk journalist sa helt kallt häromdagen att Macron för närvarande vill ha en blek premiärminister. Det kan hjälpa honom att stärka sin egen skamfilade image gentemot det franska folket. Hon är samtidigt duktig och har varit lojal mot presidenten. Hennes konkreta resultat under sitt dryga år på posten har emellertid  inte varit särskilt imponerande. Det har inte Macrons resultat heller men nu är det han som avskedar och tillsätter premiärministrar. Hon har ingen talan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.