Den sista resan – en film att vara tacksam över

Den sista resan – en film att vara tacksam över 150 150 Tomas Lindbom

Igår var jag på bio med en vän. Såg inte en fransk film som jag brukar utan en svensk – om Frankrike. Den handlade om en 80-årig pensionerad lärare i det franska språket i Köping och hans sista resa, får man förmoda, till sitt älskade Frankrike med sin son. Filmen bär titeln Den sista resan.

Ett litet mästerverk i all sin enkelhet. Jag blev gripen och dessutom var filmen både välgjord och rolig. Nu råkade den gamle fransklärarens son vara Filip Hammar och han hade fått med sig sin kumpan och vän, också han känd från film- och tv-världen, Fredrik Wikingsson De båda komikerna spelade sig själva och regisserade en roadmovie från Köping till Beaulieu-sur-mer vid franska Medelhavet.

Det var inte lätt att locka med pappa Hammar på denna resa. Han skulle lyftas från ett inaktivt och depressivt stämningsläge, nedsjunken i en belgisk skinnfåtölj hemma i huset i Köping för att en sista gång uppleva den by i Frankrike dit han under många år tagit sin familj och med sina närmaste, hustru och barn, fått uttrycka sin kärlek till den franska världen. Till slut kom han ändå i väg och trots ett stopp på akutsjukhuset i Malmö fick han återse sitt älskade Beaulie-sur-mer. Det blev en resa från tungsinne till lycka. Filmen kom framförallt att visa hur kärleken mellan far och son kan väckas på nytt för att  i slutet verkligen vibrera av känslor.

Kanske har jag rent mentalt för många kopplingar till denna familjs liv för att inte bli djupt berörd. Jag minns för egen del tonåren i Golfe Juan på Côte d´Azur med mina föräldrar. Filip och hans syskon fick som barn lyssna till pappa Lars föreläsningar om fransmännens förträfflighet och den franska kulturens överlägsenhet gentemot alla andra europeiska länders. Jag fick uppleva precis detsamma. Fransmännen var alltid de mest spirituella, de mest bildade. I Frankrike var vinerna bäst, gastronomin överlägsen alla andra folks kök och tågen gick i tid. Det var inget storslaget över dessa resor till den lilla byn vid Medelhavet. Det var det inte heller i mitt fall. Men ändå kan en son minnas med värme allt det som pappan förmedlade. Det räcker långt och det bär vidare till nästa generation.

Det finns flera skäl till att se filmen. För en frankofil är det lätt att bli berörd och önska sig tillbaka till sitt andra hemland. För den som i dessa bistra tider håller på att förlora tron på det goda hos människan är denna films skildring av den pensionerade gymnasieläraren och hans relation till sin son också ett synbart svar om motsatsen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.