Våren är ljuv i Paris

Våren är ljuv i Paris 150 150 Tomas Lindbom

Den svenska våren är fin men den kommer så sent. Varför inte njuta redan nu av ljuva vindar och sol som värmer. Det gör många svenskar och väljer Paris i april.

”Nu är det varmt”, sa dottern i telefon från Paris häromdagen. Och så är det ofta i april men inte alltid. Jag minns en sen aprilvecka i början på 80-talet när jag arbetade som reseguide i den franska huvudstaden och tog emot svenska resenärer som kom med flyg. Det var en sådan vecka när det nästan var snö i luften. Många resenärer hade klätt sig efter almanackan istället för vädret och en ung kvinna kom i sandaletter och en tunn sommarklänning. Hennes resväska innehöll inte ens en varm tröja. Det var bara att skicka henne till Galeries Lafayette för inköp av vinterkläder.

Våren i Paris handlar om att flanera på boulevarderna och shoppa. Slå sig ner på en uteservering med jämna mellanrum. Våren i Paris är framförallt njutning. Låt mig få ge tre olika slags njutningstips. Det första tipset är en picknick i Boulognerskogen. Ta med en korg med baguetter och goda pålägg. Stick ner en flaska vin i korgen och ta en filt under armen. Åk till Porte de Passy eller Porte de la Muette och promenera därifrån in i Boulognerskogen. Här finns skog men också ängar och små sjöar.

Det andra tipset är en uteservering vid Canal St Martin i tionde arrondissemanget, inte långt från Place de la République. Här kan man se les bobos i full frihet. Det handlar om den särskilda kategori parisare som är välbeställda, lätt frigjorda och en aning bohemiska, lätt kulturella men framförallt väletablerade i samhället med yrken främst inom media, data och inom konsultvärlden. Det är i stor utsträckning de som bär upp vänsterns segrar i valen i Paris. Arbetarna är för få och de röstar inte hellre särskilt ofta på socialister eller kommunister. Även om man inte går igång på att beskåda les bobos (vilket betyder bourgeois bohème) kan man njuta av att sitta eller promenera längs kanalen och ta del allt utbud av spännande kaféer och restauranger.

Det tredje tipset är en utflykt till någon av slotten med parkerna runt om Paris. Dem når man lätt med pendeltåget RER. Versailles är klassikern. Fontainebleau med Napoleonslottet är ett läckert mål för en dagsutflykt. Eller varför inte Vincennes  i utkanten av Paris åt öster. Dit tar man sig dessutom enkelt med métro. Överallt finns det kaféer och restauranger.

Förutom det finns allt det andra. Det är bara att välja efter egen lust. Rodinmuseet med sin vackra lilla park med Rodins skulpturer. Promenaden längs med Seine. Några av boklådorna utefter floden har också roliga böcker. Inte bara turistiska broschyrer. En promenad runt på smågatorna i Montmartre eller i kvarteren runt Bibliothèque Francois Mitterrand, också det i närheten av Seine. Maraiskvarteren är väl snarare ett område för vintern men de små gatorna med de gamla husen är alltid värda ett besök och det gäller också de gamla kultur- och teaterkvarteren i Montparnasse, centrum för konstnärslivet i Paris mellan de två världskrigen.

Nu säger jag inte mer. Boka biljett och njut av våren i Paris!

Leave a Reply

Your email address will not be published.