Kärlekstrubbel i Elyséepalatset

Kärlekstrubbel i Elyséepalatset 150 150 Tomas Lindbom

Vi svenskar följer utvecklingen av dramat med Prinsessan Madeleine och Herr (!) Jonas Bergström men fransmännen har en ännu intressantare kärlekskonflikt att skärskåda. Det rör sig inte om några b-skådespelare i kändisvärlden utan om presidenten och hans hustru Carla Bruni-Sarkozy. Hon som efter ingånget giftermål med sin Nicolas förklarat för media att ”monogami tråkar ut mig”.

Uppenbarligen har hon blivit uttråkad trots att det också framkommit tidigare – möjligen via en och annan sekundärkälla – att maken är en både frekvent och eldig älskare. Men skvallret är igång och inte bara i överklassens salonger som gärna vill vara först med den här typen av skvaller utan också på bloggar och i olika underhållnings- och satirprogram i TV. Något riktigt substantiellt har inte framkommit. Ingen har kunnat bevisa någonting egentligen. Men alla som förstår sig på vad kända politiker gör i sängen verkar veta att något sker. Och inte bara med hustrun som otrogen aktör. Det tisslas och tasslas också om presidenten själv.

Otrohet bland politiker är mer regel än undantag. Det är egentligen så banalt att ingen borde bry sig. Men ändå kittlar det. Få om ens någon Sarkozyväljare från 2007 kommer att byta parti eller välja en annan presidentkandidat på grund av en otrohetsaffär. I Frankrike är kärleksaffärer ännu mindre betydelsefulla än i Sverige. Gränsen nås nog först om en person varit ihop med minderåriga eller ägnat sig åt våldtäkt. Det mesta i övrigt finns mer till för att kittla och underhålla medborgarna som också kan få himla med ögonen och fördöma lite lätt medan man skrattar åt det.

Bilden av politiker är delvis en annan än i Sverige. Politiker är inte som vanligt folk. De tillhör en egen klass och följer delvis egna lagar. Typiskt är också att Sarkozy fick stora problem de första presidentåren när han uppträdde mer folkligt än sina företrädare. Han duade gärna vanliga människor och visade upp sin nya kvinna – Carla Bruni – första gången för allmänheten när de spontant promenerade i Eurodisney utanför Paris, helt avspänt bland andra besökare. Det var inte bra och sänkte hans popularitet. Ett och annat snedsprång i äktenskapet är däremot helt i sin ordning.

Carla Bruni tycker inte om den uppmärksamhet som nu riktas mot henne trots att hon faktiskt offentligt deklarerat att monogami tråkar ut henne. Hennes vrede riktar sig främst mot den förra justitieministern Rachida Dati som var nära vän med Sarkozys förra fru, Cecilia, och på den tiden också hade en särställning hos presidenten. Däremot har hon alltid varit i onåd hos hans nuvarande hustru.

Carla Bruni anklagar Rachida Dati för att stå bakom ryktena om otrohetsaffärerna. Hon fick lämna regeringen för ett år sedan och utsätts nu för i hennes ögon nya trakasserier från Elyséepalatset. Det senaste var att hon på kvällen efter regionalvalen i mars nekades en regeringslimousine för att åka till en TV-studio och kommentera valet. Dati är övertygad om att det är presidenthustrun som ligger bakom hennes degradering och att både presidenten och staben i Elyséepalatset lyder minsta vink från henne. Rachida Dati är också övertygad om att hennes påtalade skuld i skvallret kring presidentparets otrohetsaffärer beror på att Carla Bruni hatar henne och tar varje chans att bryta sönder hennes ställning i det officiella Frankrike.

Fnurror i kärlekslivet i Elyséepalatset får ändå till slut politiska konsekvenser. Det påverkar knappast valen men leder till att en och annan minister flyttas undan till förmån för en annan. Vem vet; så småningom får vi veta varför en viss person 2010 plötsligt fick en så upphöjd ställning i maktens boningar. Och fransmännen kan fortsätta att odla den gamla sexistiska tolkningen av maktrelationen mellan män och kvinnor genom att säga: ”Det är ändå alltid kvinnorna som styr. Se bara på Carla och Nicolas!”

1 comment
  • Rathod

    Bonsoir,J ai un Galaxy Nexus il m a propose9 ce soir la mise e0 jour 4.1 sauf que comme j ai eu des cpuruoes WiFi je suis dans l e9tat Echec du te9le9chargement 144.9 MB et j ai beau appuyer sur le bouton Re9essayer rien n y fait. Comment m en sortir ? Dans l attente urgente de votre aide !

Leave a Reply

Your email address will not be published.