MInistrar umgås med diktaturer

MInistrar umgås med diktaturer 150 150 Tomas Lindbom

Frankrikes hållning till diktaturer är inte alltid glasklar. Landet har nära relationer med sina gamla kolonier oberoende av dessa länders konstitution. Det gäller Tunisien och nu har även Egypten hamnat i centrum för dubiösa kontakter mellan diktatorerna i dessa båda länder och den franska regeringen.

Den franska utrikesministern Michèle Alliot-Marie har hamnat i blåsväder sedan det framkommit att hon så sent som vid jultid semestrade i Tunisien och lånade privatjet och bodde på lyxhotell som tillhör en vän till den störtade diktatorn Ben Ali. Utrikesministern var där i privata sammanhang med sin man som också är minister i den franska regeringen och sina föräldrar. MIchèle Alliot-Marie eller MAM som hon kallas ursäktar sig med att en halv miljon fransmän reser som turister till Tunisien och bortförklarar vännens relation till Ben Ali. Det framgår dessvärre att hennes resa inleddes två veckor efter det att revolten i landet hade startat. Det rådde ingen tvekan om att Tunisiens styre var ifrågasatt av folket. Det måste anses ytterst omdömeslöst av Frankrikes utrikesminister att i det läget göra en privat resa till landet och dessutom koppla den till en person så nära makten.

I dag visar det sig också genom Le Canard Enchaînés grävande journalistik att också premiärministern under julen besökte Egypten och lånade plan ur regeringen Moubaraks flygflotta. Regeringens presstjänst meddelar i dag att det är korrekt men att Francois Fillon betalat allt med egna pengar.

Enligt Le Monde var regeringsmajoriteten i parlamentet (UMP) skakat i dag av nyheten. MAM skyddades av premiärministern under en debatt kring hennes Tunisienresa där hon själv steg tillbaka och valde att förklara att hon inte längre vill sänka sig till att diskutera sin resa. Nu är även premiärministern indragen i en pinsam affär.

Det är förmodligen helt korrekt att båda ministrarna betalat sina resor med egna pengar men att deras kontakter med två diktaturer med mycket svagt folkligt stöd ändå är högst besvärande för den franska regeringen och president Sarkozy. Det pekar på närheten mellan Frankrike och odemokratiska regimer i nordafrika och mellersta östern, ett område i världen där Frankrike är angeläget att behålla en stark ställning.

Vänsteroppositionen har ännu under onsdagen inte tagit ställning till om den ska väcka misstroendevotum mot premiärministern. Sarkozy har några svettiga dagar framför sig med att förklara sin premiär- och sin utrikesministers val av semestermål för julen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.