Strauss-Kahn i brygga men inte uträknad

Strauss-Kahn i brygga men inte uträknad 150 150 Tomas Lindbom

Ett dygn har förflutit sedan Internationella valutafondens chef Dominique Strauss-Kahn togs om hand av polisen i flygplanet ute på JFK i New York. Nu sitter han anhållen för sexuella brott som kan ge honom upp till tjugo års fängelse i USA. Men han har redan anlitat en av landets främsta advokater. Han förnekar till alla anklagelser och hälsar genom sin advokat att han mår bra. Ett politiskt högdjur som inte kan räknas ut även om han misstänks för brott som skulle knäcka vem som helst och göra honom eller henne dömd till livstids förnedring utan politiska uppdrag. Strauss-Kahn är i brygga men inte helt uträknad.

Det står klart att Strauss-Kahn oavsett utgången i den rättsliga affären inte kan kandidera som socialisternas presidentkandidat vid primärvalen i höst. Det finns flera orsaker till det. Den anklagelse som ligger i åtalet är tillräckligt för att beröva honom den trovärdighet som behövs för att kandidera mot andra starka socialistledare i en tuff valkampanj inför primärvalet.  För det andra har han en lång historia av delvis komprometterande kvinnoaffärer bakom sig. Om han frias kommer det med all sannolikhet att av många avfärdas som ett exempel på hur rättvisan är orättvis. Den som har mycket pengar och bra kontakter klarar sig undan en fällande dom. Dominique Strauss-Kahn är oerhört förmögen och kan utan svårigheter köpa sig den yppersta av elit inom advokatkåren och med hjälp av den hitta de luckor i lagen som räddar honom ur denna affär. Strauss-Kahn mot en hotellstäderska. Det är svårt att se att Strauss-Kahn inte vinner den striden men till priset av en moralisk dom i sitt hemland.

Det politiska etablissemanget i Frankrike har  hittills hållit sig avvaktande. Endast Marine Le Pen och någon enstaka högerpolitiker har fördömt Strauss-Kahn. Regeringens talesperson har varit ytterst försiktig. Så har också Strauss-Kahns konkurrenter om ledarskapet inom socialistpartiet förhållit sig. En friande dom kommer säkert officiellt att tolkas som att han är oskyldig. I praktiken är han för överskådlig tid en död man inom politiken. Strauss-Kahn är 62 år och hinner knappast tillbaka till en post som president, premiärminister eller liknande innan han blir för gammal. Däremot kommer han säkert om några år att åter kunna ta plats i den politiska debatten och kanske få en framträdande rådgivande roll i en regering eller i andra ledande sammanhang.

Franska folket kommenterar förstås händelsen på bloggar och i nättidningar. Här spretar uppfattningarna. Vissa tror att  händelsen på hotellet i New York var arrangerat av politiska motståndare till Dominique Strauss-Kahn. Det är förstås ingen orimlig tanke men ändå rätt osannolik. Riskerna med att  bli avslöjad för den som arrangerar ett sådant bakhåll är  trots allt väldigt stora. Hotellstäderskan blev  dessutom skadad och tvingades åka till sjukhus för vård efter det möte hon uppenbarligen hade med Strauss-Kahn på hotellrummet. Uppgifterna i media om hennes vittnesmål är knapphändiga men polisens åtal bör rimligen bygga på ett större  bevismaterial än hennes berättelse. Det finns DNA-spår på mobiltelefonen som Strauss-Kahn glömde och på andra föremål i den svit han bodde i, visar sena nyheter under söndagskvällen.

Det är klokt att avvakta vidare tolkningar och slutsatser. Sannolikt friges Strauss-Kahn ur sitt häkte inom kort, förmodligen med reseförbud utanför USA. Vad som sedan händer vet ingen. Det som är säkert är att fransk politik återigen kokar av känslor och spekulationer och att nästa års presidentvalet fått en start som ingen kunnat ana men som kommer att göra den både lång och het. Och kanske gynnar den Nicolas Sarkozy. Kanske var detta precis vad han behövde för att kunna ta sig upp ur det opinionsmässiga underläge han befunnit sig sedan flera år. tillbaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published.