Strauss-Kahn gripen av polis i New York

Strauss-Kahn gripen av polis i New York 150 150 Tomas Lindbom

Igår kväll svensk tid greps Dominique Strauss-Kahn, Internationella valutafondens chef och förväntad presidentkandidat för franska socialistpartiet i New York. Han är misstänkt för försök till våldtäkt på en kvinnlig städare på ett lyxhotell i New York.

Dominique Strauss-Kahn satt redan på Air France-planet som skulle ta honom till Paris när två civilklädda poliser uppvaktade honom och förde honom till en arrestlokal på JFK-flygplatsen. Där lär han fortfarande sitta nu på söndagsmorgonen svensk tid.

Enligt uttalanden från en ansvarig poliskommissarie ska Strauss-Kahn, helt naken, ha attackerat en städerska som kom in på hans svit på hotellet  i New York, gjort fysiska närmanden och även åsamkat henne  skador på kroppen. Hon ska ha lyckats fly ur sviten och kallat på polis. När polisen anlände var Strauss-Kahn försvunnen. Men i all hast. Han hade glömt mobiltelefonen på ett  bord inne i sviten. Strauss-Kahn är misstänkt för sexuellt ofredande och försök till våldtäkt.

Strauss-Kahn förväntades lämna besked inom kort ifall han skulle ställa upp som kandidat i socialistpartiets primärval i höst i mening att bli utmanare till Nicolas Sarkozy i presidentvalet nästa vår. Denna händelse har förstås försvårat för honom att kandidera oavsett han är skyldig eller inte. Den franska opinionen är mer tolerant i frågor som rör politikers privatliv än i Sverige. Denna händelse pekar ändå på att Strauss-Kahn nu spelat bort sina chanser att bli president. Det är en sak för en redan vald politiker i Frankrike att vara misstänkt eller dömd för olagliga handlingar. De kan förlåtas och politikern sitta kvar på sitt ämbete. Men nu gäller det att bli vald och att dessförinnan klara två tunga nomineringar; först bli socialisternas kandidat  i presidentvalet och sedan att också besegra den sittande presidenten i maj nästa år. Det är en helt annan och svårare sak för en politiker med en så nedsvärtad historia som denna i bagaget.

Leave a Reply

Your email address will not be published.