Karachiaffären stör Sarkozys uppladdning inför valet

Karachiaffären stör Sarkozys uppladdning inför valet 150 150 Tomas Lindbom

Jag hann knappt lägga ut gårdagens bloggartikel om olagliga affärer bland franska politiker förrän en annan nygammal skandal började toppa franska mediers nyhetspresentationer. En historia från valrörelsen 1995 ser ut att förmörka bilden för President Sarkozy och kan påverka hans möjligheter att återta terräng i opinionen.

Affären för dagen handlar återigen om pengar som på olagliga vägar hamnat i en presidentkandidats fickor under en valrörelse. Edouard Balladur var premiärminister under Francois Mitterands sista presidentår fram till valet 1995. Högern hade vunnit ett parlamentsval mitt under Mitterands andra valperiod och Balladur ledde en högerregering med Nicolas Sarkozy som budgetminister.

Balladur hade höga opinionssiffror och sågs som den starkaste kandidaten till att bli president i Frankrike. Han utmanade den ledare som i ett decennium setts som högerns okrönte kung, Jacques Chirac. Sarkozy bedömde att Balladur skulle vinna, övergav sin mentor Chirac och blev högst aktiv i valkampanjen. Dagens motsättningar inom högern – till exempel mellan de Villepin och Sarkozy – kan hänföras till Sarkozys så kallade svek mot Chirac 1994-95. Tragiskt för Sarkozy stod så småningom Jacques Chirac som slutlig segrare och ny president i landet. Sarkozy genomled därefter en politisk ökenvandring som sträckte sig fram till 2002.

Regeringen Balladur sålde u-båtar för militära ändamål till Pakistan och vapen till Saudi Arabien. Ersättningen betalades delvis ut som en form av kommission. Affärerna sköttes av två män, Nicolas Bazire och Thierry Gaubert, premiärminister Balladur högsta tjänstemän vid den tiden och av den ansvarige ministern, Nicolas Sarkozy. Anklagelsen, som förefaller rimligt styrkt och nu utreds närmare av polisen, är formulerad så att dessa två chefstjänstemän låtit delar av denna ersättning för Frankrikes försäljning av militärutrustning och u-båtar gå direkt till att bekosta Balladurs presidentvalkampanj 1995. Det handlar enligt uppgifter om stora belopp som betalats ut kontant.

Ingen dom har fallit men Bazire och Gaubert är nu  föremål för grundliga förhör av polisen. Alla väntar nu på att också Balladur och presidenten också utsätts för förhör. Vad visste de? Gav de godkännande till transaktionerna som skedde i lönndom?

Den så kallade Karachiaffären kan komma att besvära Nicolas Sarkozy i valrörelsen 2012. Allt beror på hur affären utvecklas. Detta är ännu en affär som smutsar ner bilden av franska politiker. Väljarna har generellt en mycket låg uppfattning om politikers moral och den uppfattningen gör ingen skillnad mellan höger och vänster. Det är möjligen också en tröst för den sittande presidenten att bilden av politiker är så nedsmutsad att ytterligare en eller annan affär knappast förändrar läget.

Oppositionen attackerar nu presidenten för ohederlighet. I dag har både förre premiärministern Laurent Fabius och en av kandidaterna i primärvalet, Ségolène Royal, uttryckt harm över det som de tror har skett. Socialisterna måste samtidigt iaktta måttfullhet i sin kritik. Vilken dag som helst drar pressen fram en ny affär där strålkastarljuset riktas mot någon inom vänsteroppositionen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.