Fransk förnedring i fotboll

Fransk förnedring i fotboll 150 150 Tomas Lindbom

Sverige slår alltså Frankrike med 2-0 i den tredje gruppspelsmatchen i EM i fotboll i Kiev. Ingen skada skedd för fransmännen. De går vidare mot kvartsfinal. Problemet är att de som tvåa i sin grupp måste ta sig an Spanien. Då krävs ett annat spel. Frustrationen i laget och bland de franska kommentatorerna är påtaglig.

Jag följer matchen på teve i Paris. Franska kommentatorer är uttrycksfulla och skräder inte orden när les bleus spelar dåligt. ”Det här var en match som laget aldrig började”, var en kommentar under slutminuterna. ”Frankrike är förnedrat”, var en annan. Det franska laget fick kritik för att vara passiva och inte tillräckligt fysiska.

Kommentatorerna var samtidigt respektfulla mot Sverige som ”spelade som om det rörde sig om en VM-final”. Fransmännen däremot, var deras uppfattning, verkade tro att det var en vänskapsmatch. Zlatans mål fick förstås mycket beröm liksom Chippen Wilhelmssons löpningar och dribblingar på vänsterkanten.

Sporttidningen L´Equipe beskriver stämningen i omklädningsrummet efter matchen. Förbundskaptenen Laurent Blanc hade uppenbarligen sparat på de beska kommentarerna och mest varit angelägen om att svalka ner de heta känslor som uppstått hos en del av spelarna. Frustrationen hos dem var påtaglig. Olivier Giroud höll dock huvudet kallt och konstaterade i en intervju med L´Equipes reporter att spelarna nu bör sova på saken för att kunna diskutera matchen med ett lugnare sinne nästa dag.

Reaktionerna i teve och tidningar är bistra efter Sverigematchen men tron på laget verkar inte ha försvagats. Det här var ett bottennapp. I matchen mot Spanien kommer laget att ha rest sig igen till sin normala nivå. Frågan är om det räcker. Jag tar en promenad på Paris gator efter matchen. Jag möter en tjej med trikolorens färger målade på ena kinden. Hon talar med någon i sin mobil: ”Adjö Frankrike. Nu är det kört” Alla litar inte helhjärtat på les bleus.

Leave a Reply

Your email address will not be published.