Grå vår i Paris men lycklig ändå

Grå vår i Paris men lycklig ändå 150 150 Tomas Lindbom

Nu har turisterna kommit. De är redan många under påsken men kring slutet av april tar det fart riktigt. Nu förväntar sig alla varma dagar och milda kvällar. I år är det inte riktigt så.

Fransmännen klagar som bekant på mycket och i år klagar de på vädret. I varje fall i Paris där den riktiga vårvärmen dröjer efter en osedvanligt kall vinter. Det har snöat i flera omgångar och de riktigt varma vårdagarna har varit få. I dag på morgonen har jag joggat i Tuilerierna och kryssat mellan fotograferande turister. Men jag behöll de långa overallsbyxorna på och de var inte i vägen. Gräsmattorna är härligt gröna och blomsterarrangemangen inbjudande men temperaturen håller sig kring 8 grader på förmiddagen och inte över 15-16 på eftermiddagen. Denna vår är det kallt i Paris.

Turisterna köar snällt utanför Louvren. Jag springer förbi kön klockan halv nio, en och en halv timme före öppnandet. Kön är redan minst 100 meter. Alla är inte turister. Nu är också parisarna intresserade av en separatutställning som pågår därinne. En utställning om Tyskland som väckt ont blod i den tyska pressen. Den visar prov på ett uttryck för tyskskepticism som går över gränsen, menar tidningarna på andra sidan Rhen.

Fransmännen odlar alltid kritiken mot Tyskland. Ibland dominerar beundran men nu tycks nålsticken mot grannen i norr ha övergått i mer systematisk kritik. Angela Merkel är verkligen inte populär i Frankrike. Hennes hårda sparpolitik har än så länge skonat Frankrike men alla anar att detta land står närmast på tur. Det är begripligt att fransmännen slår tillbaka och då är 1900-talshistorien ett bra område där det går att gräva fram citat som biter mot tyskarna.

Paris är ändå alltid en stad som gör människor glada på våren. Plötsligt kommer solen fram och då är det varmt. Då kastar sig alla över lediga stolar på kaféernas uteserveringar. Då höjs den mänskliga temperaturen. Jag sa till en god vän häromdagen att jag kände mig så ovanligt harmonisk och glad. ”Men det är våren, Tomas! Alla blir lyckliga på våren”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.