Cahuzac, DSK och Tapie – fransk politik är dess affärer

Cahuzac, DSK och Tapie – fransk politik är dess affärer 150 150 Tomas Lindbom

Den 26 juni i ett utskott i Nationalförsamlingen: Förre budgetministern Jérôme Cahuzac förhörs om sin skatteflykt. Samma dag men några timmar senare, i senaten några kvarter bort, vid Luxembourgträdgården: Dominique Strauss-Kahn är kallad som expert (!) för att tala om – skatteflykt. På ett poliskontor någon annanstans i Paris förhörs en tredje politiker med en lång historia av tveksamma affärer – Bernard Tapie – om sin roll i en invecklad historia med banken Crédit Lyonnais om överföring av pengar till skatteparadis.

Frankrike är känt för sina politiska affärer och för att de alltid handlar om pengar eller sex. För det mesta handlar det om pengar. Pengar är ett mer laddat ämne i Frankrike. De summor som vissa franska politiker söker roffa åt sig är av den storleksordningen att det också sticker i ögonen på medborgarna.

Det finns manliga politiker i Frankrike som är av en machokaraktär som verkligen gör en utomstående förbluffad. Det rör sig om uppblåsta personer som tror sig oövervinnliga.

Se på Bernard Tapie som hela sitt liv gjort vådliga affärer, i skobranschen, med sitt fotbollslag Olympique Marseille och många andra projekt men som också lyser som ett barn när Francois Mitterrand erbjuder honom en ministerpost (1993). Och som lika glatt erbjuder sina tjänster till en högerpolitiker – Nicolas Sarkozy – efter valet 2007. En man som älskar media men som hatar journalister som inte vill behandla honom som en obefläckad stjärna. Eller som han också säger: ”Varför köpa en tidning när man kan köpa en journalist?”

Se på Dominique Strauss-Kahn. En man som missbrukar mat, kvinnor och makt och som älskar pengar. Han gifter sig med konsthandlarens dotter, Anne Sinclair, som vadar i pengar och som för in honom i den glamorösa kultur- och mediavärlden. Han blir finansminister och får den politiska makten. Han ser inga begränsningar för egen del. Om alla sina snedsprång utanför den äktenskapliga sängen har han sagt: ”Jag är tillräckligt intelligent för att inte bli ertappad som otrogen”. Och då har han haft olika rum i Paris sedan 1990-talet för alla sina älskarinnor som för övrigt sällan var desamma utan bytts ut från dag till dag. Så kommer smällen med händelsen i New York. Det går inte längre… Men… Nu har han rest sig på åtta, och kallas till Senaten som expert i ekonomiska frågor.

Se på Jérôme Cahuzac, en man som älskar pengar. Läkaren som satsar på den lukrativa branschen med skönhetskirurgi. Som tjänar mycket pengar, saknar lust att betala skatt och begår brott genom att föra ut oskattade medel till Schweiz. En man som tänjer ut sin kropp rent fysiskt till det yttersta. Han springer maraton och gör andra spektakulära fysiska insatser. Hoppade fallskärm så sent som förra året vid 60 års ålder. Visst har Francois Hollande satt frågetecken för den mannen men han lär ha fått stöd av den tillträdande premiärministern Jean Marc Ayrault inför regeringsbildningen förra året. Cahuzac ansågs av honom som alltför duktig för att han skulle kunna undvara honom inom finansministeriet. En man  som alltid umgåtts i högerextrema kretsar och har en politisk hållning som milt sagt ligger långt ut på socialistpartiets högerflygel.

Frankrike tar sommarlov om några veckor. Våren och försommaren har handlat väldigt mycket om affärer och om korrupta politiker. Det är ett ämne som ständigt återkommer. I dag känns det än mer olustigt eftersom politiken misslyckas med att lösa medborgarnas och landets problem kring det ekonomiska och sociala. En sak är alltid säker. Dessa korrupta politiker klarar sig. Dominique Strauss-Kahn har slingrat sig undan hela prostitutionshärvan i Lille och betalat sig ur affären med Sofitel i New York. Nu är han expert i Senaten och vem vet vad han blir i framtiden. Förhöret med Cahuzac leder ingenstans. Den förre ministern svarar undvikande med hänvisning till rättsprocessen. Och vart leder den? Tapie kommer också att leva vidare. Om inte annat lär han kanske få en egen teveshow där han fritt kan angripa vem han vill. Och tjäna ännu mer pengar. Som sagt: Korrupta politiker klarar sig alltid.

Leave a Reply

Your email address will not be published.