Socialisterna förlorar och Nationella fronten vinner

Socialisterna förlorar och Nationella fronten vinner 150 150 Tomas Lindbom

Sedan parlamentsvalet 2012 har alla fyllnadsval – åtta totalt – gått emot socialistpartiet. I fem fall har partiet förlorat den plats de vann vid valet till nationalförsamlingen förra året. I övriga har högern behållit sina mandat. Några förlorade val ytterligare och socialisterna förlorar sin absoluta majoritet i den direktvalda kammaren. Det senaste fyllnadsvalet har skapat rubriker. Högerpartiet UMP slog i den andra valomgången kandidaten för Nationella fronten. Socialistkandidaten slogs ut redan i den första valomgången.

Det är i ock för sig ännu  ingen kris rent styrkemässigt i parlamentet för socialisterna. Om de förlorar sin absoluta majoritet –  och det lär de göra inom ett år om deras opinionssiffror fortsätter att vara låga – finns det radikala partiet och även de gröna som hyggligt sinnade stödpartier. Men det är imagemässigt dåligt inför väljarna att förlora det ena fyllnadsvalet efter det andra. President  Hollande och regeringen är redan så djupt förankrade i botten av alla opinionsmätningar att det snart behövs en positiv händelse för att ge majoriteten lite draghjälp i sin svåra situation att leda landet genom krisen.

Fyllnadsvalet i Villeneuve-sur-Lot förra söndagen blev en angelägenhet för hela landet. En ny ledamot i nationalförsamlingen skulle utses efter förre budgetministern Jérôme Cahuzac som fick avgå efter avslöjandet om skattebrott. Självfallet fick socialisternas nya kandidat en svår uppgift att ta hem denna valkrets. Ändå blev resultatet mer än en besvikelse som också måste skyllas på väljarnas missnöje med regeringen och presidenten för Frankrike. Han gick inte vidare till den andra valomgången. (alla val avgörs mellan de två kandidater som fått mest röster i den första). Kampen stod nu mellan UMP (högern) och Nationella fronten. UMP:s kandidat Jean-Louis Costes vann men med relativt knappa 54 procent mot FN:s kandidats 46 procent. Den senare, en helt okänd 23-åring lyckade höja sin andel av väljarkåren från 26 procent i den första omgången, det vill säga med 20 procent.

Detta säger en del om läget i fransk politik även om det rör sig om ett fyllnadsval och bara ett (1). Det finns i Frankrike en hållning från de etablerade partierna sedan Nationella fronten blev en kraft i politiken på 80-talet. Det gäller att alltid blockera Nationella frontens kandidater i alla val. Kommunister, socialister liksom centern och högern röstar för den kandidat som ställs mot FN:s kandidat. Alltså: En kommunistkandidat rekommenderar sina kommunistväljare att rösta på en UMP-kandidat om denne ställs mot FN-kandidaten i en andra valomgången och så vidare.

Denna så kallade republikanska front mot högerextremismen fungerar allt sämre. Orsaken är främst att UMP och särskilt dess högra flygel med partiledaren Jean Francois Copé i spetsen alltmer prövar möjligheten att stödja sig på FN för att bekämpa vänstern. Omvänt är det i dag många vänsterväljare som inte röstar längre på UMP-kandidater eftersom de senare uppfattas som otydliga i sin gränsdragning mot Nationella fronten. En del vänsterväljare kan också tänka sig att gå mellan en röst på socialisterna och en röst på Nationella fronten.

Valet i Villeneuve-sur-Lot visar att den republikanska fronten mot Nationella fronten inte längre fungerar lika bra. Det är möjligen bara en tidsfråga innan högern och extremhögern börjar samarbeta valtekniskt.

Najat Vallaud-Belkacem, ministern för kvinnofrågor och regeringens talesperson, sa igår kväll i det populära teveprogrammet On n´est pas couché att Nationella frontens väljare inte som tidigare kan beskrivas som missnöjesväljare utan i allt större utsträckning röstar av övertygelse att detta partis program är räddningen för Frankrike. Detta är oroande och måste bekämpas med en annan strategi. Det verkar som om vänstern och den mer liberala och moderata katolska högern tänker i nya banor. Dessvärre är ledningen för UMP inne på en annan och farligare väg- den om öppningar för samverkan högerut. Nästa arbetsår innebär ett vägval för de stora traditionella partierna i Frankrike i förhållande till denna främlingsfientliga smitta som sprider sig.

4 comments
  • http://www./

    Heel mooi rokje! Stofje ook trouwensIk ging ook net vragen waar je die Japanse boekjes koopt maar je hebt het net verklapt zie ik :-). Zijn die patroontjes duidelijk (lees : niet te moeilijk)?wentiti

  • http://www./

    here, and will remain mostly silent as the events of the day slowly sink in.Rikyrah's voice touched me the most, but many other voices here have chorused what I'm feeling.I can't reassure you about the first molestation charge, but I can tell you of a certainty that the second one was bogus.

  • 2004 gto 0-60

    The site is again that the candidates are citizensper legally authorized residents of Canada that they are often alreadyover 17 years of our age. This efforts you have exams that why any person are unable to go yourjob. loans payday

Leave a Reply

Your email address will not be published.