Seminarium på franska residenset: Marine Le Pen mellan två val

Seminarium på franska residenset: Marine Le Pen mellan två val 150 150 Tomas Lindbom

Nationella fronten gjorde ett framgångsrikt kommunalval för några veckor sedan. Nu är partiet förankrat med borgmästarposter i ett dussintal städer, både i norr och i sydöst. Partiet har också med råge uppnått målet med minst  1 500 ledamöter i de lokala beslutande församlingarna.

Nu riktar partiet blicken mot Europavalet i maj. Förväntningarna är stora från Marine Le Pens och hennes medarbetares sida.Opinionsundersökningar visar på en andel över 20 procent. Ett realistiskt resultat skulle vara att FN kommer på andra plats tätt efter högerkartellen UMP och förmodligen flera procent före Socialistpartiet (PS).

Marine Le Pen har vridit partiet i en än mer eurokritisk riktning. Ut ur eurosamarbetet, säger Le Pen och förklarar också att hon kan tänka sig att som president i Frankrike driva ut landet ur hela EU. Hennes insats som ledare för FN har inneburit flera steg bort mot Europa. Fadern Jean-Marie var ingen EU-vän men inte fullt så konsekvent i sitt avståndstagande som dottern.

Det blåser alltmer EU-kritiska vindar i Frankrike. Den nya ombildade regeringen har följaktligen en lite mer EU-kritisk profil. Valls som premiärminister röstade nej till det nya EU-fördraget vid folkomröstningen 2005. Nya ekonomiministern Aranud Montebourg är känd för att vara mer nationell i sin syn än föregångaren Pierre Moscovici. Laurent Fabius, utrikesministern, röstade också nej i folkomröstningen 2005.

Det är alltså inte alls betydelselöst hur det går för FN i Europavalet. Får detta parti stor framgång kommer det säkert avsätta spår i den franska EU-politiken framöver. Marine Le Pen behöver inte sitta i regeringen för att påverka landets politik.

Den 28 april från kl 15.30 genomförs ett EU-seminarium med fransk inriktning på franska residenset på Narvavägen i Stockholm. Jag kommer då att presentera en rapport om Nationella fronten och tala om detta ohc om vårens båda val i Frankrike med vice talmannen i franska nationalförsamlingen, socialisten Sandrine Mazetier. Det vore roligt om några av läsarna av denna blogg har lust att infinna sig den eftermiddagen och delta i samtalet.

FRANKRIKE MELLAN TVÅ VAL

Välkommen till ett seminarium om situationen i Frankrike mellan kommunalvalen i mars och valet till Europaparlamentet i maj med Sandrine Mazetier, vice-ordförande i Franska Nationalförsamlingen.

Program

Frankrikes ambassadör Jean-Pierre Lacroix hälsar välkommen.

Situationen efter kommunalvalen i Frankrike
Inledning: Tomas Lindbom, författare och skribent, aktuellt med en rapport för Arena Idé om de franska kommunalvalen med särskilt fokus på Nationella Frontens framgångar
Kommentar: Sandrine Mazetier, vice-ordförande i Franska Nationalförsamlingen
Moderator: Lisa Pelling, utredningschef på Arena Idé

Kaffepaus

Inför valet till Europaparlamentet
Samtal mellan Sandrine Mazetier och Aleksander Gabelic, ordförande för Svenska FN-förbundet och kandidat till Europaparlamentet (S)
Moderator: Eric Sundström, politisk chefredaktör för Dagens Arena

Seminariet följs av en mottagning med lättare förtäring.

Tid & Plats

Datum: Måndag den 28 april
Tid: 15:30 – 17:30
Plats: Franska residenset, Narvavägen 26

Föranmälan krävs. Anmäl dig här ››

Seminariet är ett samarbete mellan Franska ambassaden och Arena Idé.

Leave a Reply

Your email address will not be published.