Sarkozy väljs på nytt till högerns ledare

Sarkozy väljs på nytt till högerns ledare 150 150 Tomas Lindbom

I helgen genomför UMP – den franska högerkartellen av mitten- och högerpartier – ett val bland sina cirka 250 000 medlemmar. Valet sker på internet och gäller att utse en ny partiledare efter Jean-Francois Copé som avskedades efter oegentligheter i skandalen med PR-byrån Bygmalion runt Sarkozys senaste valkampanj, den om presidentposten 2012. Partiet är fyllt av skandaler men nu ska Nicolas Sarkozy väljas att för andra gången i historien leda partiet.

Det står klart att Sarkozy kommer att vinna. Undersökningar inför valet pekar på att han kommer att få cirka 75-80 procent av medlemmarnas röster. Men han kan inte räkna med mer än ett valdeltagande på 50 procent. Och han får också räkna med diskussioner om valet gått korrekt till. I de stora partierna är i princip alla val ifrågasatta. Rykten om fusk och korruption cirkulerar i princip kring alla interna partival.

Nicolas Sarkozy har en svår uppgift framför sig. Partiet är djupt skuldsatt, särskilt efter den kostsamma valrörelsen 2012 där alltså pengar östs in i PR-byrån Bygmalion, uppenbarligen i en storleksordning som inte motsvarat byråns insatser. Sarkos egen roll i denna härva är inte utredd. Även om han klarar sig ur denna affär liksom han verkar klara sig ur sju-åtta andra affärer som pågår så återstår problem att formulera ett program som medlemmar och väljare kan känna entusiasm inför. Och att samla åtminstone merparten av de politiska ledarna inom UMP bakom sig. Inget är självklart.

Sarkozy kommer sannolikt att upplösa UMP och starta en ny kampanjorganisation som bättre kan tjäna sin ledare i den kommande valrörelsen. Partier är inget heligt i Frankrike. De bildas och upplöses när det passar en karismatisk ledare som har chansen att vinna val åt sina anhängare och medarbetare. UMP är en kvarnsten om halsen för Sarkozy och han kommer inte att låta sig tyngas av denna sten längre än nödvändigt.

Sarkozy har konkurrenter om ledarskapet i partiet men de kommer inte att hota honom denna helg när det gäller att hitta en ny partiledare. Svårare blir det för honom att också utropas till högerns och centerns presidentkandidat inför valet 2017. Han har här konkurrens av främst två personer, hans egen premiärminister under presidenttiden 2007-12, Francois Fillon, men framförallt från en tidigare premiärminister, Alain Juppé. Den senare har lagt sig mer mot mitten i UMP. Juppé vill framförallt bredda väljarunderlaget åt vänster. Sarkozy driver i princip samma politiska linje som i valrörelsen 2012; hårdare tag mot invandring och betoning av lag och ordning. Sarko vill också riva upp delar av lagen om äktenskap för homosexuella. Juppé vill inte riva upp den reformen.

Nicolas Sarkozy är UMP-medlemmarnas kelgris men är han därmed den starkaste högerkandidaten att vinna ett presidentval? Det återstår att se. Förmodligen är han det trots sina mer högerorienterade åsikter. Han är den mest karismatiska av alla högerledare. Han är också fullständigt skrupelfri när det gäller politiska ställningstaganden. Det har han visat nu under kampanjen inför valet som partiledare. Han har olika agendor beroende på var i landet han hållit sina valtal. Högerväljare i södra Frankrike vill höra ett hårt språk mot invandrare. Det har han sett till att leverera. I norra Frankrike handlar det mer om ekonomi. Då stryker han några passager om invandring och piggar upp auditoriet med några fler fraser om liberal ekonomisk politik.

Nicolas Sarkozy är Frankrikes främsta politiska djur i dag. Ingen har den omättliga aptit på politik och på makt som han. Ingen är så fascinerad av och engagerad i det politiska spelet som han. Han gör inte alltid rätt taktiska bedömningar men han ägnar  hela sin vakna tid åt att planera för kommande steg på den politisk-taktiska vägen framåt. När de andra politikerna börjar tröttna lägger han bara in en högre växel. En sådan människa ska inte underskattas. I ett land av kris, med President Hollande utan förmåga att skapa förtroende hos sitt folk och med ett reellt hot att en högerpopulist som Marine Le Pen kan vinna presidentvalet  är det till och med troligt att Nicolas Sarkozy lyckas i sin ambition. Han kan mycket väl komma att  förföra det franska folket och ge honom en andra mandatperiod som dess president.

Leave a Reply

Your email address will not be published.